onsdag, februari 21, 2024

Bokrea – flip eller flop?

Blir årets bokrea en lyckad affär? För vem, i så fall  bokläsarna eller bokhandlarna? Eller författarna? Den började hur som helst i går. En snabb titt får mig att tycka att priserna inte är särskilt låga. En del av titlarna som reas finns redan som pocket, och då till ett lägre pris. 

Förr i världen tillhörde jag definitivt gänget som längtade, hängde nästan på låset när bokhandeln öppnade, släpade hem tunga kassar med "fynd". I dag är läget ett annat: jag har genom åren köpt långt fler böcker än jag hunnit/orkat läsa, och därmed försöker jag numera blunda för de röda lapparna på lockande romaner, vackra matböcker eller vad det nu kan vara som dukats upp redan i bokbutikens dörr och som jag mycket väl skulle kunna frestas av, trots mina föresatser. Fast när det blir halva reapriset brukar jag likväl trilla dit ...

I mitt huvud var alltså bokrean bättre förr. Både intressantare och billigare. Skulle den kunna bli bättre igen, återfå sin gamla charm? Sölve Dahlgren, chefredaktör för Boktugg, har funderat på saken. Han skriver:
"Min främsta kritik mot rean är att den är för lång. Ur förlagens perspektiv varar den mellan 1 februari och 31 mars (perioden då böckerna ska vara prissänkta i Bokinfo) vilket är helt galet. Frågar vi den fysiska bokhandeln är det förstås nätbokhandelns fel som tjuvstartar med sina förbokningar flera veckor innan den 20 februari och sedan tröskar på med alltmer rea hela mars. Kanske skulle rean helt enkelt begränsas till en vecka eller 10 dagar? Varken mer eller mindre?"

Kan det vara så att alltför många tänker som jag? D v s avstår den "riktiga" reastarten, men eventuellt kliver i väg när det är dags för halva reapriset? Har bokhandlarna gjort sig själva en björntjänst när de vant oss vid att om man inte har bråttom blir böckerna billigare, på riktigt? För som det är nu kan snart sagt allt köpas till reapris. Ta som exempel fjolårets Augustvinnare, Andrev Waldens "Jävla karlar". Den kom ut i augusti och kostade då 229 kronor. Idag 99 spänn. Pocketupplagan kommer i juni och kostar då 79 kronor. Nyfikenheten får slåss mot tålamodet ... medan författarnas bit av försäljningen naturligtvis krymper samtidigt som summan på prislappen gör det. Flip eller flop, det är frågan. 

Veckans kulturfråga från Enligt O handlar också om bokrean: Har du kunnat stå emot bokrean i år, eller har du gjort några fynd? Berätta om dina senaste bokinköp.

Ni har redan svaret: än så länge har jag stått emot. Vet inte hur det går framöver, dock. Mitt senaste "inköp" om man kan kalla det så är en billig läsmånad hos Nextory. Nio kronor för 30 timmar, bra reapris om man läser snabbt (och det gör jag, relativt i alla fall).

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. inte bättre förr, skillnaden nu att det reas väldigt nya böcker. Rea-upplagor har upphört, nästan. "Mina" böcker finns sällan på rea... gillar ändå kolla runt, känna på stämningen. Fynd kan man göra på antikvariat och bra loppis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig VAR det bättre förr. Men du har rätt: de där speciella reaupplagorna har försvunnit, saknade av ingen tror jag.

      Radera
  2. Kan bara hålla med dig och även till viss mån med Sölve Dahlgren. Jag menar att göra ett riktigt fynd på bokrean för 20-30 år sedan det var ju en höjdarkänsla.
    Idag går man runt bland lastpallarna med böcker och undrar varför de flesta böcker har redan kommit ut som pockets och därmed är 20-30 kronor billigare.
    Men av erfarenhet vet jag ju att jag kommer trilla dit när rean reas;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. nya pocketböcker kommer först efter rean, de inbjudna reas ut nu

      Radera
    2. Antar att Hannele menar "inbundna" - och visst, jag vet att en del hellre vill ha den varianten, oftast med större stil och därmed mer lättläst. Men jag har ändå sett det både jag och BP konstaterar: somliga reaböcker finns redan i pocket.

      Radera
  3. Var lite överraskad över att böcker som inte ens kommit i pocket, reas ut.

    SvaraRadera