torsdag, februari 29, 2024

Högaktuellt från 60-talet

Från Mia i bokhörnan kommer den, helgfrågan. Idag: På lördag heter temadagen Serietidningens dag. Har du tips på serietidningar?

Ja det har jag faktiskt. "Mafalda", tecknad av argentinaren Quino, är en skatt, varken mer eller mindre. En period fanns den lilla smarta tjejen på svenska i Dagens Nyheter. I min bokhylla finns den kompletta serien album, både på originalspråk och på svenska. Plus någon extra bok. Inte något du hittar i bokhandeln i dag, men går nog att få tag i på nätet.

Mafalda, som när serien först startade bara var sisådär fem år, funderar mycket på mycket. Det resulterar i tankar om tillståndet i världen, om krig och fred, om godhet och ondska, och hon drar sig inte för att ifrågasätta de vuxnas ställningstaganden och agerande. Serien lades ner redan 1973, och Quino är död. Men jag anser att hans lilla flicka lever i högönsklig välmåga. Titta på bilden på omslaget till första delen i serien (här nedan) och du inser snabbt att den är högst aktuell.

Vad beträffar serier i övrigt har jag inte bläddrat i många sådana magasin sedan Bamse var poppis här hemma, och det börjar bli riktigt länge sedan nu. 

Den kunde ha skapats i dag, den här serien, men den gjorde debut på 60-talet och las ner 1973. Jag älskar den här flickan, och har (förstås) bloggat om henne förut, både här och här
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. finns väldigt mycket bra serier för vuxna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert. Jag har så mycket att läsa ändå ...

      Radera
  2. Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är verkligen värd att lära känna, den fantastiska lilla Mafalda.

      Radera
  3. Men vilket bra tips är det samma tecknare som Snobben?

    SvaraRadera
  4. Men repriser av serien måste ha fortsatt senare än 1973, för jag (som var barn på 70-talet) minns den från veckotidningarna då.

    SvaraRadera