lördag, februari 10, 2024

Gott nytt år!

I dag är det nyårsafton igen. Det kinesiska nyåret infaller den 10 februari och högtidlighålls faktiskt i Stockholm. Det blir tydligt om man kommer till Kungsträdgården, mitt i city. Där finns en ljusinstallation, Chinese Zodiac Lantern Art Exhibition, med en drakparad runt parken. Tolv figurer som representerar de kinesiska stjärntecknen lyser upp när mörkret faller. 

Varje människa är född i ett djurtecken, i mitt fall är det grisen som gäller ... det kan man tycka vad man vill om, men så har de gamla kineserna bestämt! En anslående syn hur som helst. Glad gris är ju dessutom garanterat bättre än en lessen, eller hur? Jag tycker figurerna kan kallas för konstverk.

Så här beskrivs evenemanget på en nätsajt: Sedan början på 2000-talet ordnar bland annat kinesiska ambassaden, Östasiatiska museet och Sveriges Kinesiska Riksförbund nyårsfirande med musik, drak- och lejondans och fyrverkerier. Dansen är till för att jaga bort nyårsdemonerna. Fyrverkerier och smällare är en väsentlig del i firandet och ska även de skrämma bort onda andar. Det hela börjar med en parad med draken och lejonet till trummusik från Kungsträdgården till Östasiatiska museet på Skeppsholmen. 

Hur många som deltar i dagens parad har jag inte en aning om, men vi är hur som helst många som sett djurfigurerna, i stark kontrast till omgivningarna som är betydligt mindre färgglada ... 
Nöff nöff på er! Vilket alltså just i dag betyder Gott nytt år!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. LillaSyster3:54 em

    Gott Nytt! Du är gris, själv är jag råtta......vet inte vilket som är värst? Ha en bra eftermiddag =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit i Hongkong på nyår, det var i Råttans år så jag köpte en "skylt" som souvenir ... Låt oss hoppas på det bästa för året som kommer, både här och i Kina!

      Radera
  2. Gott nytt får man säga då. Jag är också en gris. Men det gör mig inget. Grisen på bilden är väldigt gullig. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att den där grisen såg rätt charmig ut faktiskt, så jag rättar in mig i ledet och nöffar på.

      Radera
  3. Nöff, nöff på dig med, men jag är född i råttans tecken. Och bara för att jag läst ditt inlägg har jag precis beställt hem "en kines". Man vill ju fira det kinesiska nyåret, eller hur.
    Griskonstverket gillar jag skarpt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinesisk mat - finns så mycket gott! Ändå äter jag det ganska sällan. Ska bättra mig på den fronten, till alla grisars och råttors ära.

      Radera
  4. jag firar Ormens år 🎆

    SvaraRadera
  5. Tuppens år är jag född i tydligen, det fungerar ju det också antar jag.
    Har bara sett sådana parader på film, kul grej ju tycker jag. :)

    Ha en fin kväll nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker de lysande djuren var riktigt kul, kan inte minnas att jag sett dem förut. Ha en härlig söndag, nu är det nog sängdags nästan!

      Radera
  6. Jag är född i getens år.. men hade mycket hellre varit i grisens. Älskar de intelligenta och renliga djuren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smågrisar är förvisso jättesöta, gamla suggor lite mindre kul att titta på ... men geten är också trevlig, och tänk så goda ostar man får av deras mjölk!

      Radera
  7. Var tvungen att kolla vilket kinesiskt år jag är född och det visade sig vara i Tuppens år. Hade hellre varit född ett år senare då det hade varit i Hundens år - hade glatt mig - men det är OK med en färgglad tupp också!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kuckeliku på dig, tuppar är ofta vackra och pryder sin plats, mitt i hönsgården, så jag tycker du kan trivas i den rollen! Gott nytt år, en gång till!

      Radera
  8. Så trevligt! Synd att jag inte visste om paraden, då kunde jag åkt in till Kungsträdgården.
    Är förresten get.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dig geten! Du får sikta in dig på nästa nyår helt enkelt. Hinner klara av det svenska innan dess!

      Radera