tisdag, februari 20, 2024

Nummerbyrån


880 000 

-Så många böcker ska kunna köpas in till förskolan och lågstadiet i Sverige. Detta efter att regeringen satsar 178 miljoner kronor på barns läsning. Det är en satsning som ska få fler barn intresserade av att läsa, men man ska också ge skolor hjälp att bygga upp fungerande bibliotek. (Alla skolor måste enligt lag ha bemannade bibliotek 2025). Beskedet kom lämpligt nu, när det är sportlovstider. Sportlovet kallas ju numera ofta också för just läslov. Böcker kan vara ett lysande alternativ när skridskor och skidor inte kan användas i brist på snö och is!

11 kommentarer:

  1. Äntligen någon vettig investering av våra skattepengar tycker jag:-) Hoppas bara att den ger resultat. Den "digitala konkurrensen" är ju mördande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore underbart om barnen återvände till böckerna. Men som du skriver, konkurrensen är hård.

      Radera
  2. Potatislov, kokslov, februarilov, sportlov och nu läslov — undrar vad det kommer att heta härnäst.
    Hörde med ett halft öra att det fanns invändningar mot hur pengarna skulle användas. Vem som skulle bestämma vad, när det kom till inköpen.
    Det finns alltid något att bråka om.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. tant Hannele10:16 fm

      läslov infaller på hösten

      Radera
    2. Ja i vecka 44! Vet inte varför man försöker applicera samma etikett på sportlovet egentligen? Potatislov infaller rimligen också på höstkanten.

      Radera
    3. potatislov är gammalt, inga skolbarn som plockar potatis nu

      Radera
    4. Så sant. När jag gick i skolan hade vi dessutom nån dag "lingonlov". Alla skulle komma till skolan med en viss mängd nyplockade lingon!!!!!

      Radera
  3. Fint! i Göteborg hade vi sportlov förra veckan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Stockholm gäller det nästa vecka.

      Radera
  4. Så viktigt! Ja, detta med att få barn att läsa kräver också att det finns lärare från förskoleklass kan konsten att lära ut denna ädla läskonst. Tyvärr har ju många lärare idag inte denna kompetens. Och i hur många år har böcker tagits bort från skolan och ersatts med paddor. Grr... Inget kan ersätta böcker. Och att kunna läsa tycker jag tillhör en mänsklig rättighet. Att det satsas på skolbibliotek och riktiga böcker i undervisningen är ju helt nödvändigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan bara hoppas att detta blir en satsning som fungerar, för de som inte kan läsa och ta till sig en text blir verkligen handikappade. Viktigt för demokratin, för allt!

      Radera