torsdag, februari 01, 2024

En odödlig hjälte?

Det finns otroligt många serier i olika genrer. Är det någon speciell serie du fastnat för? Mia i bokhörnan har langat fram ännu en helgfråga.

Försöker efter bästa förmåga undvika serier, men det går inte alltid. Jag är exempelvis förundrad över att norske Jo Nesbøs hjälte Harry Hole är odödlig. Eller är han inte det? Han lever ju verkligen farligt! Tretton böcker om honom finns det, jag har förstås inte läst dem alla men flera gånger trott att hans saga var all. Får väl läsa ett par till då.

Bland klassikerna finns förstås serier, det måste man väl kunna kalla Vilhelm Mobergs utvandrarepos? Fantastisk läsning! Och Selma Lagerlöfs memoarer, tre delar. Fantastisk läsning, igen. John Updikes böcker om Haren icke att förglömma. Fantastisk läsning, en gång till!

Tillsammans med barnbarnen (som ju fortfarande är små) läser jag mer än gärna Inger och Lasse Sandbergs böcker om Lilla Anna och Långa Farbrorn. Så smart berättat! Vi har åtminstone "När Lilla Annas mamma fyller år", "Lilla Anna och trollerihatten" och "Lilla Anna är förkyld". Fler finns i serien. Superpoppis, ta det som ett farmors/mormorstips!

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. John Updikes böcker finns förmodligen i makens bokhylla, jag har sett filmatiseringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nån filmversion har jag inte sett, tror inte jag vill se heller!

      Radera
  2. Äntligen är jag med;-) Har läst alla Nesbøs böcker. Köpte den senaste i dag (månadens bok hos ICA). Älskar Harry Hole. Nesbø försökte ju "ta kål" på hans storsäljande kommissarie, för några år sedan, men den boken som heter "Macbeth" blev ingen succé.

    Och Vilhelm Mobergs serie hör ju till allmänbildningen, till och med hos mig;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade men "mitt" Ica hade den inte, hade slagit till om den stått där. Visst gillar man Harry H fast det är inte direkt nån enkel kramgo kille ...

      Radera
  3. Jag har definitivt fastnat för serier: sagan om ringen-trilogin, twilight om Isabella som blir kär i en vampyr och så finns det en annan trilogi "three sisters island" som jag gillar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fastnar man så gör man det ordentligt, tror jag! Ser det på Dottern, hon har plöjt serier med glatt humör. Mycket mer än jag.

      Radera
  4. Instämmer väl i dina val . Är inte heller direkt ås mycket för serier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nån sorts konstigt "tvång" att läsa nästa ... och nästa ... t o m om man inte tycker att det är jättebra!

      Radera
  5. Hjälte? Biggles är min hjälte :) Jag mins nu inte hur många böcker det finns måste Googla: Jo det finns 99 st enligt Wikipedia :) Jag vet inte hur många jag har i bokhyllan ute i Gäststugan ;) Ärvt många efter min far men även köpt själv i unga år... jag har ju nämnt i min profil att jag kanske ska börja om med mina Biggles böcker om det gamla flygaresset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste också Biggles! Fast inte jättemånga, definitivt väldigt mycket färre än du! Men jag gillade honom. Flygaress får kanske lätt ett hjälteskimmer omkring sig?

      Radera
  6. Fröken Christina4:32 em

    Eftersom min syster heter Anna och min farbror är lång älskade hon Lilla Anna och långa farbrorn som barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och man kan älska dem även om man heter något helt annat! Det är fyndiga böcker. Jag är väldigt förtjust i Lasse Sandbergs teckningar.

      Radera
  7. När serierna börjar gå upp emot 23 böcker böjar det bli jobbigt. Lilla Anna är mysig böcker.

    SvaraRadera
  8. Mobergs utvandrarsvit är helt fantastisk.

    SvaraRadera
  9. Tänk, inte läst någon bok av Jo Nesbø, men många verkar ju gilla.

    SvaraRadera