söndag, februari 18, 2024

Nyskyltat och Dagens ord 139

Stirrade länge på den här skylten, som fanns i Gamla Stan bredvid en slamrande grävskopa. Vad står det egentligen? Till sist lyckades jag dechiffrera den och insåg att jag just mött ett för mig nytt ord: TJÄLTINING. Dagens ord nummer 139. Men det är klart, som den här vintern har betett sig så är det antagligen mycket tjäle i alla marker, även i ett innerstadskvarter med promenadovänliga gatstenar på ytan.

Att begreppet "svensk fika" fått stor spridning har även jag insett. Det här är ett av många kaféer som hoppas på kunder, men helt klart är det så att prisnivån på det där fikat har rakat i höjden på ett sätt som skulle kunna leda till serveringens snabba död. Ilskna turister har klagat bl a genom Expressen, och jag förstår dem: jag vill inte heller ha en kopp kaffe och en bulle om jag ska betala 200 kronor.


Skyltsöndag högtidlighålls alla årets söndagar i bloggarnas värld. Kolla fler skyltar genom att kika i BP:s högerspalt!

Hur är det nu, brukar
du nappa på "utmaningen" jag kommer med på måndagar, den som går ut på att man levererar en SELFIE i bara ord? Låt mig testa en "cliffhanger-variant"! Det här är morgondagens sex "trigger points" på temat tårar: 1. Den boken fick mig att gråta  2. Den filmen fick mig att gråta 3. Den nyheten fick mig att gråta  4. Den sporthändelsen fick mig att gråta  5. Den låten fick mig att gråta  6. Den kaffetåren är den bästa
Hänger du på? I morgon är det dags.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Snyggt skyltat.Och trevligt med en vända till Gamla stan. Visst är det bedrövligt med en del ställen som tar oskäligt betalt. Just "Fia &Wine" har vi besökt många gånger men inte upplevt det som överpris där. Kan ju ha ändrats förstås. Och det är ju en skylt jag känner igen . Ett nytt ord för mig är "tjältining" så nu vet jag vad det är.
    Kul med din selfie. Tittar in till många som är med och funderar på egen hand. Men som du vet är bloggen på paus och troligen går den mot sitt slut.
    Men det innebär ju inte att jag slutar läsa hos dig och några till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Respekterar förstås ditt beslut att inte blogga men gläder mig åt att du i alla fall finns kvar, som besökare!

      Radera
  2. Nu har även jag lärt mig ett nytt ord. Dessutom hade jag aldrig trott att tjäle skulle finnas på innerstan. Men med tanke på hur kallt vintern har varit i år, så har tjälen krupit närmare innerstan såklart.
    En fika för 200 kronor är hudlös. Bra att turisterna klagar och varnar. Fikaägaren tror kanske att turister är lättlurade. Bra att h*n har feltänkt där. Här i förorten klarar man sig på max. 140 kronor för två personer. Ja, det beror ju på vad man äter till kaffet då. Såklart.
    Cliffhanger - mera en spoiler tycker jag - hahaha! Och jag hänger absolut på:-)
    Tusen tack för att du skyltar, länkar och bjuder på ett nytt ord också:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just fiket på min bild vet jag inte något om vad beträffar prisläget. Men vi gör exakt samma reflektion beträffande tjälen!
      Cliffhanger eller spoiler - jag tvekade också, men det var någon i selfie-gänget som föreslog det här och jag tänkte att ok, vi testar en gång får vi se.

      Radera
  3. Fika på stan ska ju vara överkomligt prismässigt annars är ju tjusningen med fika borta.
    Ha nu en fin kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att bara en capuccino utan tilltugg kan kosta en skaplig hacka också ...

      Radera
  4. Tjältining görs även här men har inte sett att de skyltar med vad de gör. Undrar just vad det kan kosta att värma marken?
    Förstår att turisterna klagar på att en kaffe och bulle kostar 200 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vintrarna bli bistrare får vi kanske vänja oss vid begreppet "tjältining", nu när vi i a f lyckats fatta vad det är?` :-D

      Radera
  5. För 200 spänn hade inte jag heller velat fika. Smart med en cliffhanger. Jag är med även denna vecka. Publicerar inlägget imorgon. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är tveksam till cliffhanger - kan funka som spoiler, som BP påpekar. Men nu har jag åtminstone testat.
      Är ännu mer tveksam till fika för 200 spänn!

      Radera
  6. Svar: Bilderna på maskotarna var gamla. Enda maskoten jag inte slängt är japanska Nik. Han är en kylskåpsmagnet;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte väl! Ibland blir man tvungen rensa.

      Radera
  7. LillaSyster7:42 fm

    https://mittskogsliden.blogspot.com/2024/02/selfie-8-tarar.html?m=1

    SvaraRadera