torsdag, juli 30, 2020

En viktig och riktig Norgehistoria

Sommarupplagan av Mias helgfråga är inte redo för höstledighet än. Alltså är frågan: Vad läser du? Svaret är "En av oss" med underrubriken "En historia om Norge" av Åsne Seierstad. 

Om tragedin på Utøya, före, under och efter terrordådet 2011 som tog ofattbara 69 unga liv (ytterligare åtta personer dödades inne i Oslo). Seierstad är på väg att bli en sann idol för mig: researchen, noggrannheten, ämnets viktighet, lektionen i nutidshistoria och så det lysande språket, flytet i berättelsen. Så imponerande, sammantaget.

Bonusfrågan handlar också denna gång om att ge och få tips om kul saker att syssla med bortsett från läsning.

Vad sägs om att prova "Ticket to Ride", ett brädspel i vilket man reserverar väg för "sina egna tåg", bygger långa åksträckor och tävlar om många poäng. Riktigt roligt faktiskt, men man måste vara minst tre tävlande för att det ska bli bra. Och extrapluspoäng för att deltagarna släpper sina mobiler under spelets gång.

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Ticket to Ride: London har jag ju, spelat med familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns tydligen en rad olika geografiska varianter.

   Radera
 2. Det är nog en väldigt stark bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utan tvekan - fast jag har inte kommit så långt änb.

   Radera
 3. Det var ett tag sen jag tänkte på Utöya. Måste vara ett av de värsta terrordåden som Europa drabbats av. Ja, kanske det allra värsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nära oss, så många oskyldiga ungdomar som blev offer. Fruktansvärt tungt. Och en gärningsman som man bara inte kan fatta - att såna finns!!!

   Radera
 4. Vilket otroligt sammanträffande!!! Jag läser exakt samma bok just nu. Eller rättare sagt läste. Efter 180 sidor har jag lagt boken åt sidan. Den är aningen för seg för min del och innehåller så mycket om olika norska partier som jag inte känner till att jag till slut inte orkade plöja igenom mer. Tar kanske upp den igen under vintern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag inte storknar jag också. Tror faktiskt inte att jag gör det.

   Radera
 5. Jag läser inget nu, men jag har gillat Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul. Betr. Norge, så har jag haft en del norska anknytningar, har bott vid norska gränsen. Känner en mamma från Trondheim, vars son Andreas blev dödad på Utöya.Jag har några hjärtestenar i glas, som hon har designat, just för att förvandla sorg och hat till kärlek.
  Jag följde detta sjuka drama, så gräsligt.
  Får fundera om jag orkar boken, tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt jag läst av Åsne S har varit bra! Missa för all del inte "Två systrar"!

   Radera
 6. det där spelet verkar kul. har aldrig gillat spel förrän jag fick barnbarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra sätt att umgås, passar alla generationer!

   Radera
 7. En bok som jag nyligen läst. Och en fruktansvärd tragedi var det. Vi var i Norge när det hände och jag kan än idag få rysningar när jag tänker på detta. Vi hade vänner som miste ett barn här.
  Jag är och har länge varit väldigt förtjust i Åsne Seierstads böcker. Fastnade redan när hon skrev de första från och om Afganistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är fantastisk! Tror att "Bokhandlaren i Kabul" var den första av henne jag läste.

   Radera
 8. Ticket to Ride är ett av våra favoritspel! Och boken grät jag när jag läste faktiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. TtR är klart underhållande och man får vara lite fyndigt strategisk också! Hela Utöya-eländet är så vedervärdigt sorgligt.

   Radera
 9. Det var verkligen hemskt, det som hände på Utöya.

  SvaraRadera
 10. Den boken har jag oläst här hemma. Verkar vara ett trevligt spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det är bra att läsa den. Man blir påmind om hur fel det kan gå även i ett modernt, utvecklat samhälla. Men jag har läst bara ca en fjärdedel än.

   Radera
 11. Förfärlig händelse det där. Svårt att greppa, bra att det skrivs böcker om det skulle jag tro. Åsne Seierstad skriver utmärkt. Läst annat.

  SvaraRadera
 12. Jag är så himla dålig på Ticket to ride, man ska liksom se flera steg i förväg.

  SvaraRadera