söndag, juli 19, 2020

Städdags

Stockholms stadshus är en häftig kåk, ritad av Ragnar Östberg, färdig 1923, och en sevärdhet som turistguider gärna pekar på. En sorts skylt för huvudstaden, om man så vill. En pampig arkad öppnar mot Mälaren ut från den kringbyggda gården och ute på kajen möter ett antal statyer.

Här samsas politiker med Nobelfest, restaurang och brudpar, här finns fantastisk mosaik och många andra konstverk, och själva tornet krönt av tre gyllene kronor är hela 106 meter högt. Men i helgen dök ännu ett Stadshus upp, bara ett stenkast från den gamla. Som om Stadshuset fått barn ...

Visst är det fint att Stockholm kan skylta med vackra byggnadsverk som speglar sig i sjöns vatten. Men under den där ytan finns sådant som vi helst inte vill se och absolut inte skylta med. Skräp. Och inte vilket skräp som helst, utan mängder av miljöfarligt avfall som dumpats, bara slängts över kajkanten.

Sedan en tid tillbaka pågår ett ideellt arbete i projektet Rena Mälaren för att rensa upp i eländet. Det är volontärer som dyker och jobbar, under ledning av Fredrik Johansson, en man som gjorde lumpen som röjdykare och har fortsatt trivas i vatten, men känner stor oro för nedskräpningen. Upp kommer shoppingvagnar, mopeder, cyklar, navkapslar, bilbatterier, elsparkcyklar, mängder av plast och plåt. Och däck. Bland annat elände.

Nu fick man idén att skapa ett Stadshus i miniatyr, gjort av en veckas upphämtade avfall från Mälarens botten. Tornet består av bildäck, de tre kronorna av mindre däck. OK, för att se likheten med förebilden krävs en positiv grundinställning, men budskapet går inte att ta fel på: Se vad vi gör med vår stad! Genererar skrot, i en sådan mängd att det räcker till ett nytt Stadshus. Och som i förlängningen hotar att förstöra Mälarens vatten och ha ihjäl fiskar och växtlighet.

Det "nya Stadshuset" kanske redan är rivet när du läser detta, för det var inte tänkt som någon installation med lång livslängd. Men en tankeställare fick vi väl, vi som såg det. Bara att inse att det är städdags. Samt hoppas att ansvariga politiker inne i det "riktiga" Stadshuset också funderar en extra sväng.

Eftersom söndagar är skyltsöndagar i bloggarnas värld skickar jag med två bilder till som också har tema upprensning/städning. Antar att den som lämnat uppmaningen till höger tänker såväl på fimpar som på hundbajs och snuskuddar och papper. För att hitta till fler bloggare med söndagsskyltning letar du lämpligen via BP, för i hennes högerspalt dyker vi upp, en efter en!

I fotofirmans skyltfönster finns det, budskapet som illustrerar min bloggpost från igår:
SPD. Men här blir video överflyttat till USB, inte till disc. 

Reprisdags igen.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Jädrans vad skräp! Vilket jättejobb de har gjort med att rensa upp i vattnet. Tror Ditte har skrivit lite om det också, hon fotade när dykarna höll på.

  Måste passa på att berätta/skryta över att de tre kronorna på Stadshuset har min farmors far (tror jag det var eller om det var ytterligare en generation bakåt?) varit med att göra och montera upp! Hon hade ett svartvitt foto där han står och håller i stången med kronorna när de monterades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Du har nästan ett finger med i färdigställandet av Stockholms stadshus - kul!!! Dykarna håller på runt om på kajer både här och där. I augusti ska de exvis dyka nära mig, vid Årsta holmar.

   Radera
 2. På tiden att det städas, men även vore det på tiden om folk kunde lära sig att inte skräpa ner.
  Man röjer också i Lidköping i Lidan, som är en å i början men flyter ut som "älva" ut i Vänern (talspråk).
  Nyss hittade någon en grytrevolver genom magnetfiske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fatktiskt helt obegripligt att folk kan dumpa snart sagt vad som helst, var som helst. Sorgligt, skadligt, skämmigt.

   Radera
 3. När jag läser det du skriver, påminns jag om en bekant, en äldre numera död man, som älskade Stockholms stadshus (fast han var värmlänning) och som önskade att någon skulle skura det röda teglet. Han fantiserade ofta om att starta en insamling för det ändamålet.
  Den här städningen var ett himla bra initiativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra jobbat, de är stort tack och mycket beröm värda, de här entusiasterna!

   Radera
 4. Detta är ju ett väldigt lovvärt projekt och de var vid vår kaj i våras. Här var det glädjande nog ganska ok. Inte alls lika mycket skit som vid Söder och Norr Mälarstrand. Jag pratade då med han som är ansvarig för projektet och skrev också ett blogginlägg om detta.
  Blir heligt förbannad över människors sätt att slänga saker i sjön.
  Ska ta en tur förbi och titta på det som byggts av bråten.
  Ja, Stocholms stadshus är en pärla på många sätt och har ju även genom Nobelfesterna satt Stockholm på världskartan.
  Och visst kommer i varje fall dte mesta att bli bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik J är en eldsjäl. Vad vore världen utan ideella välgörare?

   Radera
 5. Det är ju hemskt när man ser vad dykarna har hittat i vattnet där. Och det är ju "bara" på ett ställe. Vågar knappt tänka på "summan" av skräp när projektet är slutfört.
  Stenen ligger ju bra där, men om jag tittar på alla fimpar undrar jag ju om folk läser sen...
  Har aldrig spelat in egna videofilmer, en sak mindre att spara på USB, men alla mina foton är "backuppade" på stickor!
  Ett intressant och bra inlägg! Tackar för det, skyltarna och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Summan av skräp är redan hisnande (11 ton bilbatterier, över 300 elsparkcyklar) och projektet fortsätter. I augusti kommer dom "hem till mig", då dyker de vid Årsta holmar.

   Radera