lördag, juli 18, 2020

I korthet

Att fatta sig kort är en konst som varit uppskattad och respekterad sedan urminnes tider. Och aldrig har väl de korta budskapens tid varit mer påtaglig än nu. Tre bokstäver kan, verkar det, täcka det mesta som behöver göras eller sägas! Ingen tvekar idag om vad de betyder, de där akronymerna.

Ta bara SMS och MMS. De står i mobilen lika tätt som regndropparna i en störtskur. GPS har gjort kartor överflödiga. HIV, TBC och TBE är farsoter vi fruktar. PSA är något alla äldre män bör vara bekanta med. MMA i sportens värld fyller åtminstone mig med lätt fasa. SOS har "alltid" funnits.

Ett väldigt litet UFO.
Något UFO har vi aldrig sett, utom de med den alternativa betydelsen UnFinished Objects, som står för sådant som den där stickningen som påbörjades för åratal sedan, men där den sista maskan aldrig kommer på plats.

På kulturområdet finns SVT, till exempel. Står det BBC i presentationen av en tv-serie tror vi gärna att den är av god kvalitet. Kan gälla NRK också. Roald Dahl skrev (barnboken) "SVJ" för länge sedan. WOW utropar vi lite till mans.

Med BNP mäter vi nationers välstånd. PCB vill vi undvika. PET återvinner vi. MP3 är möjligen på väg ut, men USB håller positionerna. Sneglar vi på engelskan (där de flesta akronymerna uppstått) finns en hel uppsjö till att plocka bland, bokstavskombinationer som vi också gärna lånar: LOL, AFK och IOU, förslagsvis.
Nu faller det sig nästan naturligt att slänga in ett helsvenskt OSV ...

För egen del högtidlighåller jag SPD ända sedan min skoltid. Det var hushållslärarinnan som präntade i sina elever just de bokstäverna. De uttyds Spar På Disk och är definitivt tre bokstäver att tänka på. Då gällde det förstås i köket. I den moderna världen skulle det också kunna vara en uppmaning till oss som slarvar med backupen!

Levnadsråd i korthet. Ibland räcker tre bokstäver långt.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Akronym är en förkortning som bildas av första bokstaven i flera ord.
Jag har funderat på de "moderna" sätten att kommunicera förr - finns här.

11 kommentarer:

 1. Alldeles finurligt förträffligt och bekvämt. FFB. Ja, man måste ju veta vad förkortningarna står för. Men de är många. Kul inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. FFB har jag inte stött på ... förrän nu! :-D

   Radera
 2. AFK och IOU fick jag faktiskt googla. Å du, SPD ör ett politiskt parti i Tyskland också;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I politikens värld finns fler trebokstavs-akronymer, men den sorten ville jag inte ha med. Det är liksom en egen gren. Det är bara ett namn utan budskap.

   Radera
 3. Ibland kan jag fastna på nån förkortning och få total kortslutning ... men oftast tycker ja det är bra. Undrar om det inte är lättare att förkorta ord på engelska ”R U ok” har funderat på om vi har så många mer än ”å” av den typen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Engelskan dräller av dem, ibland otroligt fyndigt påkomna!

   Radera
  2. PS Så kul att du har börjat kommentera igen!

   Radera
 4. SMH, OMG eller liknande dyker upp i instagramflödet och jag får ofta lov att googla måste jag säga. De är fyndiga men eftersom jag inte använder dem själv glömmer jag ofta vad de betyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och man MÅSTE ju inte använda dem!!!

   Radera
 5. inte speciellt förtjust i förkortningar... men skulle aldrig komma ihåg Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle aldrig glömma menar du väl?

   Radera