lördag, juli 11, 2020

Slätstickad men inte slätstruken

Porträtt av Karin Larsson, skickligt tolkat i slätstickning
av Margareta "Gagga" Björkäng 2020.

Karin Larsson 1882 (?)
Karin Larsson har ofta och orättvist hamnat i skuggan av sin make, målaren Carl Larsson. Men i hemmet i Sundborn var det Karin som bestämde över det mesta. Hon skapade mönster och textilier som reproduceras än i dag. Jag har en ripsmatta i hennes design, i typiskt svartvitt, bara en sån sak ...

I sommar hyllas Karin med en liten utställning inspirerad av hennes skaparglädje på Konsthantverk i Arvika, en pärla som du inte ska missa om du är i närheten! Det här är Sveriges äldsta konsthantverksbutik, den öppnades redan 1922 och finns sedan 1924 i samma lokal, vid Kyrkogatan mitt i stan. 

Initiativtagare var konstnärinnan Maja Fjæstad som såg behovet av en förening för att traktens alla aktiva konstnärer skulle kunna sälja sina alster. Och på den vägen är det. Fast det är förstås nya generationers konsthantverkare som nu visar upp sina produkter: glas, keramik, trä, textil, metall.

Margareta Björkäng Eriksson, med konstnärssignaturen Gagga, är numera ordförande för Konsthantverksgruppen och själv en mycket aktiv slöjdare med stickning som specialitet. Nu har hon stickat ett porträtt av Karin Larsson. En drygt 20-årig ung kvinnas fasta blick möter betraktaren, ögon avbildade i slätstickning. Men någon slätstruken dam var hon alltså inte!

Det Larssonska hemmet utanför Falun i Dalarna är ett härligt utflyktsmål för den som är det allra minsta road av konst och formgivning. När man vandrar runt i de olika rummen ser man hela tiden exempel på Karins design, i vävnader och broderier. Hon gick på Konstakademien i fem år innan hon träffade Carl och gifte sig med honom.

Beroende på vilken guide man får blir upplevelserna av rundturen olika. Själv har jag guidats av tre olika personer, alla kunniga men med var sitt tydliga specialintresse, vilket betydde att besökarna fick fördjupa sig på olika områden. Undrar om jag har chans på en fjärde om jag kommer tillbaka igen?

Gaggas stickade porträtt tror jag Karin Larsson skulle ha uppskattat hur som helst. Rimligen hade hon också glatt sig åt att ha inspirerat till ännu en ny utställning. Men hon har varit död i mer än 90 år, så vi får aldrig veta. Hennes egna produkter är hur som helst fortfarande i högsta grad levande.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Fin kudde, senaste åren har Karin fått mer uppmärksamhet än maken, biografi och man lyfter hennes konst på olika sätt, det är hon värd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hon, absolut. Men kudde???? Det stickade porträttet är en tavla. Eller tänkte du på mitt tips om påfågelkuddarna?

   Radera
 2. Jag har faktiskt ett påslakan med broderi inspirerat av Karin Larsson. Carl Larsson-gården är verkligen värd ett besök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Jag är nöjd med min matta. Köpte den i shoppen vid ett av mina besök.

   Radera
 3. Slätstickningen av Karin Larsson är enastående. Detta sagt av en som inte gillar broderier och textilhantverk.
  Att kalla sig Gagga är inte dumt heller, så där i Lady Gaga tider;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä Lady Gagga med två G finns alltså i Arvika-trakten och är mästerlig på att sticka! Tänk att du kan säga rakt upp och ner att du inte gillar textilhantverk det gör riktigt ont att läsa ...

   Radera
 4. Hade jag varit i Värmlandstrakten hade jag absolut sett utställningen. Karin Larsson var ju en fantastisk konstnär men som "kom bort" en del i skuggan av man och barn. Har dock varit i butiken i Arvika flera gånger. Återkommer gärna hit både för att titta och handla.
  Sundborn är verkligen fint och har varit där många gånger både privat och i resejobbet. Dit kan man återkomma många gånger. Och just att guiderna har sina specialintressen gör besöken än mer intressanta.
  Gaggas stickade porträtt är verkligen fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går nog in i Konsthantverksbutiken varje gång jag är i Arvika, det är alltid värt besväret! Besöker gärna Sundborn fler gånger också.

   Radera