onsdag, juli 29, 2020

Kärlek som (faktiskt) rostar

För ett år sedan såg jag den för första gången, den två kvadratmeter stora plåtbiten som är ett av sju sinsemellan snarlika minnesmärken över Sven-Erik Magnusson (död 2017) i hans födelsekommun Grums, där Barndomslandet också ligger.

Varje minnestavla är två kvadratmeter, var och en försedd med ett citat ur en text till någon av Sven-Ingvars mest välkända låtar, bredvid ett stiliserat gitarrhuvud uppe i högra hörnet. Det här är inte vilka plåtbitar som helst: det handlar om specialstål, som ska rosta långsamt och bli vackert patinerat. Nu har det börjat hända! Du kan jämföra här. Bara för att konstatera att det faktiskt finns kärlek som rostar.

Konstnären Bo Jonzon har utformat verken i samråd med Oscar Magnusson, Sven-Eriks son. Just den här låten "Säg inte nej" skrevs en gång av Ingvar Hellberg. Och säg mig: visst kan varje svensk nynna åtminstone en bit av den refrängen  säg inte nej till det heller, säg kanske kanske kanske!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Vilken bra idé med refränger som minne!

  SvaraRadera
 2. Snyggt, väldigt snyggt. Det verkar vara samma konstnär som gjort de rostiga konstverken vid nya Ullna Strand här i Täby
  (https://bp-computerart.blogspot.com/2015/09/det-ar-inte-fel-att-ta-en-skogspromenad.html), fast här är det texter från Tomas Tranströmer och olika växter som smyckar de läckra tavlorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlade lite men får inte upp att Täby berättar vem som är konstnären bakom plåtarna med Tranströmer, men nog är det väldigt likt. Och tänk att Tranströmer och Sven-Ingvars har något gemensamt! (i så fall)

   Radera