onsdag, januari 19, 2022

Bättre än boken? Första semlan, kanske!

Klickar mig in till Enligt O för att kolla hur hennes kulturfråga lyder denna vecka och finner denna: Vilken film eller tv-serie var bättre än boken?

Ja det måste ju finnas någon, åtminstone, fast mitt huvudintryck är att om boken är bra ska man i görligaste mån undvika film- eller tv-versionen.

Det har hänt att jag gillat en dramatiserad version  "Flyga drake" av Khaled Hosseini var till exempel helt OK som långfilm. Men bättre? Den långa raden av filmatiseringar av manus som byggt på Astrid Lindgrens böcker har oftast varit bra. Men bättre? "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg i Jan Troells tolkning var bra. Men bättre? (Måste förstås se den nya versionen som nyss hade premiär.) "En man som heter Ove" med Rolf Lassgård som Fredrik Backmans Ove gillade jag. Men var den bättre? Selma Lagerlöfs "Jerusalem" blev en jättebra tv-serie. Men bättre? Harry Potter? Just i det fallet tror jag att publiken slukat både text och bild, så att säga, men inte vet jag vilken variant som är att föredra.

Kommer på ett unikt fall dock: "Tjänarinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale) av Margaret Atwood blev ganska olik boken när den gjordes om till tv-serie, och där lät man ju historien gå betydligt längre än den första boken gjorde. Sista säsongen satte punkt på ett förnämligt sätt. Kan kanske inte säga att tv-serien var bättre, men lika bra och kompletterande.

Hur jag än letar i minnet kan jag inte sätta fingret på en film- eller tv-version som definitivt överträffat sin förlaga. Ramlar jag över en film som bygger på en bok jag inte läst är det högst otroligt att jag söker upp boken i efterhand. 

Årets första. Den var jättegod! JÄTTEgod! Ture Sventon, den ende bokhjälte jag kan
komma på i semmelsammanhang, skulle nog ha jublat trots att inte bullen kom från
Rotas bageri. Bättre än bokens? Jag tror nästan det!

Kvällshimmel i begynnande semmeltid.
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. delade EN semla med svärdottern i går, mums!
  Mobergs filmatisering var lika bra som boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade dock svårt med Liv Ullmans "småländska". Men visst var det bra! Och semla är smask!

   Radera
  2. delade med EN av svärdöttrarna ❤️

   Radera
 2. nej, just det. möjligen lika bra. kunde inte komma på någon film som varit bättre än boken. inga temlor här ännu så länge. de godaste är mina egna, men jag vet inte om det blir några i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semlor har jag aldrig vågat mig på! Men den jag fick nu, den var superb. Och inte dyr heller!

   Radera
 3. The Handmaid´s Tale har jag bara sett på tv, inte läst boken. Jag skulle inte heller köpa boken efter att ha sett filmen/serien. Däremot har jag sett ett antal filmer/serier efter att ha läst böckerna. För det mesta blir jag otroligt besviken. Enda undantaget är "The world according to Garp". Boken var bra, men filmen var bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atwood tyckte jag blev nästan två olika saker faktiskt. Vill inte ha boken oläst, vill inte ha tv-versionen osedd. Garp har jag bara läst, inte sett.

   Radera
 4. Gudfadern var het klart bättre som film.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst, bara sett. Grym film.

   Radera
 5. Håller med om Astrid Lindgrens och Utvandrarna. Det var väldigt länge sedan jag såg Raskens som tv-serie, men nu när du påminner om Moberg så undrar jag om inte den var lika bra som boken den också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raskens var bra, det minns jag också! Sven Wollter!

   Radera
 6. Funderade också på detta. Men som du, hade jag svårt att komma på någon film sm var bättre än boken. Men "En man som heter Ove" var nästan där."Tjänarinnans berättelse" har jag dock inte sett. Inte ännu.
  Vad gäller semla har jag ännu inte testat någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atwood-serien är jättebra, men inte helt identisk med boken.

   Radera
 7. Eftersom det sällan går att göra en exakt filmatisering föredrar jag nog när filmen/serien kompletterar eller hittar en unik känsla. Så var det med Normala människor, skådespelarna var verkligen karaktärerna.

  SvaraRadera