tisdag, januari 04, 2022

Minnet av den perfekta vintern

Vart tog den vägen, den perfekta vintern? Den där vita som inte bara norrlänningar utan till och med vi i Stockholmstrakten kunde njuta av efter ordentligt snöfall natten till julafton, den blev kortvarig och har i vanlig ordning ersatts av den kletiga, gråbruna varianten som inte gör någon glad. 

Vintrarna var roligare, vitare och vackrare förr. Vi byggde "hoppbacke" med en halvmeter hög snöknöl mitt i, en puckel som knappast fick skidorna att lyfta en enda decimeter. Ja, lutningen på själva backen var heller ingen som Anja Pärson ens skulle ha noterat ... Vi minns snöbollskrigen, skidturerna till skolan (ja då, jag åkte skidor till plugget för det var transportmedlet som var tillgängligt i drivorna). Snögubbar stod vakt, snölyktor lyste. Vantarna förvandlades till isklumpar, hakan blev stel, tårna klagade inuti de hårda och ofodrade pjäxorna ... det var vinter det!

Tänker på alla de där lekarna när jag står inför bilden Maja Fjaestad har gjort. Barn leker i snön, kanske har de nyss kommit ut ur stugvärmen så att de inte hunnit börja frysa? Bilden (som jag beskurit lite i kortändarna) är översatt till textil och ingår i den fasta samlingen av konst på Rackstad-museet i Arvika.

Naturligtvis är den där idylliska minnesbilden av vinterlekarna inte alldeles sann. Det blev töväder i januari även på 60-talet, långt innan vi blev medvetna om att mänskligheten bidragit till att klimatet förändrats och blivit varmare, det är jag rätt säker på även om jag inte ids forska i saken. Men nog skulle man önska att dagens ungar finge chansen att använda snowracern, stjärtlappen eller skidorna några fler gånger innan vårsolen är tillbaka på allvar. Eller att de bara finge gräva runt i snön som på Fjaestads bild.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. denna vinter har göteborgsbarn kunnat åka pulka flera dagar, även förra vintern och året innan... jag som skottar snö minns

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enstaka dagar, absolut. Men ingen vinter som varar.

      Radera
  2. Jodå, nog har barnen haft en del snölekar för sig. Men i mitt minne var det mera snö förr och jag gillade det då. Åkte spark, skidor, skridskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spark vet väl ingen unge söder om Östersund vad det är ...

      Radera
  3. Ja, det där med klimatförändringarna är ju faktiskt sant. Vintrarna och somrarna har blivit varmare och globalt ligger årstemperaturen tre grader högre än för 50 år sedan tror jag det var.
    Å visst minns jag vintrarna på tidigt 1980-tal, där det var upp till 25 minusgrader i Täby och strålande sol. Minns än idag klädlagren jag hade på mig, samt att vi fick parkera våra bilar i Täby Centrums inomhusgarage över natten, då de annars inte ens gjorde ett försök att starta. På den tiden var parkeringsavgifterna väldigt överkomliga vill jag minnas;-)

    PS. Kul att du inte bara lockat mig utan även Ditte och Anna-Lena att delta i "ordleken". Då är det bara att knåpa ihop en selfie för nästa vecka;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilarna startar inte alltid nu heller om det är kallt ... fast våran har gjort det, peppar peppar! Jaha så du tycker jag ska komma igen med fler selfies! Vi får se.

      Radera
  4. Log när jag såg bilden och visst att jag sett den men inte var. Men nu vet jag ju. Rackstadmuseet i Arvika. Hit kommer jag gärna tillbaka.
    Men om det nu ska vara vinter så tycker jag ju det kunde få vara lite snö också och några minusgrader. I alla fall några veckor. Barn kan ju inte längre åka skidor och skridskor och leker inte utomhus utan sitter med näsorna i paddor, telefoner eller datorer. För vad ska de göra ute i gråslasket.
    Tur att man inte är ung...

    SvaraRadera
  5. Svar: Tycker nog att du SKA återkomma med dina frågor. Som du såg hos mig är det fler som kommer att delta. Tror du har minst 6 nya deltagare nästa vecka eller troligen till och med den här veckan, för inte alla kan/vill ju svara just en speciell dag.
    Grattis till den succén! Kul med att knycka teman och bli framgångsrik... ungefär som jag med Skyltsöndag. Men jag frågade om lov först såklart;-)

    SvaraRadera
  6. Jo visst var det snövintrar förr. Och kallt. Minns när jag gick de 700 metrarna till skolbussen i 33 graders kyla.
    Gillar inte snö, nu när jag är gammal. Men idag har den kommit tillbaka. Tyvärr, säger jag. Bara till besvär.

    SvaraRadera
  7. Visst kommer man ihåg vintrarna på 50, 60, 70 och 80-talet. Men absolut inte med nån glädje precis! Kommer ihåg en natt på 60-talet när jag i högklackat och nylonstrumpor gick i -22 grader flera km på söder i Stockholm för att få tag på en taxi. Hade visserligen tänkt åka bil hem, men den la av efter endast ett par kvarter från Rolles föräldrahem - och på den tiden fanns inga mobiler att ta till. Så det var bra att gå! Att jag inte förfrös benen & fötter var helt otroligt!!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  8. https://gerd-geddfish.blogspot.com/2022/01/en-ordlek-med-mig-sjalv.html

    SvaraRadera