onsdag, januari 05, 2022

Trevlig ny bekant i bokhyllan

Nytt år och den första kulturfrågan av årsmodell 2022 från Enligt O lyder: Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2021?

Det visar sig när jag tittar på listan över böckerna jag läst (jo, jag skriver upp dem!) att den till största delen består av verk av författare som jag är "bekant" med sedan tidigare. Några av dem jag inte läst förut har heller inte satt mitt hjärta i brand precis.

Men det finns en som jag faktiskt ska leta upp något mer av: den ytterst originelle ryssen Vladimir Sorokin (uttalas "sarå:kin" har jag just lärt mig). Stiftade hans bekantskap genom att lyssna på romanen "Snöstormen" i radioföljetongsversion, en lysande inläsning av Rolf Lassgård. En halsbrytande historia som bjuder på många fantasifulla överraskningar och roade mig mycket.

Foto Sveriges Radio
Idag är Sorokin, vid 66 års ålder, en äkta kändis hemmavid. Under Sovjet-tiden blev han dock inte publicerad i sitt hemland. Inte förrän 1992 kom en bok han skrivit ut i Ryssland. Då var han redan etablerad i Europa. Sorokin har många strängar på sin lyra: han är också illustratör och har skrivit såväl teaterpjäser som filmmanus. Det finns en 45 minuters radiodokumentär om och med honom här!

I Wikipedia får han etiketten "den ryska kulturvärldens enfant terrible". Jag får ett bestämt intryck av att hans namne med efternamnet Putin inte ingår vare sig i hans trogna läsekrets eller i fanklubben ... Hos mig platsar han som en mycket lovande och trevlig ny bekant i bokhyllan.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Snöstormen har jag tjatat om sedan jag lyssnade på den för flera år sedan. den är så bra. och Lassgård passar precis att läsa den

  SvaraRadera
 2. hur folk uttalar sina namn, skiljer sig, det uttalet skulle finnar godkänna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det är så en ryss uttalar det. Den jag hörde säg det var uppenbart ryskkunnig.

   Radera
 3. Sorokin har jag tänkt läsa något av länge, men det har inte blivit av. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns flera översatta till svenska, jag ska kolla lite.

   Radera
 4. En helt ny bekantskap. Enda boken av en rysk författare jag läst är Solzjenitsyns "The Gulag Archipelago", och den gillade jag skarpt.
  Kanske borde jag satsa på Sorokin.

  PS. Vilken drös nya/nygamla läsare du fick som svarade på din ordlek. Nu har du liksom inget att välja på, utan du får fortsätta:-) Inte mig emot:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pröva, det är han värd! Och bered dig på en hisnande färd!
   Om min "selfie": problemet är att väldigt få lämnade länk till sina svar som kommentar hos mig, så jag har inte så bra koll.

   Radera
 5. Jag är - som du vet - väldigt förtjust i Sorokin. Har läst Snöstormen, Is och I det heliga Rysslands tjänst. Någon gång ska jag väl komma till skott med Tellurien tänker jag. Har haft den på läslistan länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han känns som en lovande bekantskap för mig som hittills bara läst Snöstormen.

   Radera
 6. Sorokin har jag inte läst. Vet knappt om jag läst någon enda rysk författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solsjenitsyn? Pasternak? Svåra att undgå tänker jag.

   Radera
 7. Läste Sorokins Manaraga, där de tillagar exklusiv mat genom att elda upp sällsynta förstautgåvor av världslitteratur. Spänningen författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att döma av det jag sett liknar han ingen annan!

   Radera