söndag, januari 30, 2022

Skylt mot deppighet?

Att flanera på Sergelgatan är inget nöje i dessa dagar. Snarare är känslan man får sorg, deppighet. Visst, här finns några butiker och matställen, men de flesta stora skyltfönstren är "döda", täckta av grå papp. Ingen verksamhet alls där innanför. En effekt av att folk handlar mer på nätet i pandemitider, men det kan ju inte bara vara det? Sorgligt ser det ut hur som helst. Kanske återuppstår de här kvarteren snart? Man kan bara hoppas. 

Tills vidare pågår en liten affischkampanj som väl ska locka den som går förbi att titta lite extra, minska risken för att framkalla depression ... och jag fastnade för en av skyltarna, samtidigt som jag upptäckte att glasobelisken (gemenligen kallad Pinnen) hade en för mig ny färg som stod vackert mot kvällshimlen.
 
Rätt svar: "Pinnen" är 37,5 meter hög.

Matvarupoesi man kan fästa blicken på när man står i kassakön på ICA Klingan i Grums.
Minskar möjligheten deppigheten som kan uppstå när slutsumman för inköpen avslöjas?

Skyltsöndag högtidlighåller vi vareviga vecka efter bästa förmåga, bloggare emellan. BP med bloggen Konst eller konstigt är "chef" över verksamheten och har listat potentiella deltagare här.

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

  1. Jag tror i och för sig att det handlar om just nätshopping. Något som var på gång redan innan pandemin, men som eskalerade på grund av den. Visst är det trist, men jag konstaterade att jag själv inte heller för mycket för att de ska finnas kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar när det känns levande omkring mig om jag går på stan! Handlar nästan inget på nätet heller.

      Radera
  2. I den lilla stad där jag bor, är mängder med småaffärer borta. Det är bara frisörer och mäklare och massörer kvar. För bara tio år sen var det ett rent nöje att gå runt och titta och kanske handla i småbutiker, det fungerar inte alls nu.
    Men jag försöker att handla här när det går, jag vill ju att stan ska leva. Under pandemin har jag inte slitit på "finkläder" så behovet av nytt är inte stort. De slitna jeans och gamla tröjor jag sjavar runt i till vardags, de håller lite till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä helt klart behöver man inte så mycket, även om man villhöver ... Men de döda stadskvarteren gör mig sorgsen.

      Radera
  3. Exakt vad man diskuterade innan Öhrströms pinne kom på plats, minns jag inte, men minns att det var mycket för och emot.
    En av mina klasskamrater fick en insändare publicerad, där han oroade sig över att bilister skulle bli bländade av solkatter från pinnen.
    Margaretha
    som aldrig handlar
    (annat än mat)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bländningsrisken tror jag man helt kan bortse från - såvitt man inte tycker att Pinnen är bländande vacker, förstås! Jag tycker den är rätt snygg.

      Radera
  4. Gillar att pinnen fått lite färg i min värld är den bara grå....
    Rolig text där på sista bilden.
    Ha en bra kväll i blåsten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite färg piggar alltid upp eller hur!

      Radera
  5. Har inte varit på Sergelgatan på minst två år, vilket sammanfaller med pandemins början. Det är så trist att läsa att Stockholms shoppinggatan nr. 1 är död vid det här laget. Ja, inga turister och inga svenska shoppare så... Men trist är det, verkligen.
    Tipspromenad mitt i stan - ja, varför inte. Undrar vem som har tagit initiativet till detta ovanliga grepp, åtminstone här mitt i stan.
    Pinnen är läcker i orange. Den har nog bytt färg från "julrött" till orange.

    Matvarupoesin är väl så där. Lite töntig kanske. Tror inte den skulle gå hem i Stickholm, eller?!

    Tusen tack för länken och den fina skyltningen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte garantera att "matvarupoesin" är nån hit i Grums heller .... :-D
      Pinnen byter nog färg lite då och då, jag har bara inte varit på plats. Sorgligt är det hur som helst med butiksdöden.

      Radera
  6. Visst är det trist med dessa tomma skyltfönster. Minns ju hur det var. Och lika trist med all byggnation. Men kanske det blir bra när det blir klart. Hoppas.
    I alla fall är det lite mer fart nere vid NK och Biblioteksgatan.
    Kul att i alla fall "Pinnen" lyser upp.
    Vad gäller att handla på nätet gör hag det om det kommer till flygbiljetter och att boka hotell. Vill alltid känna på och prova det jag köper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det "hands on" som gäller när man ska shoppa!
      Färdigbyggt verkar Sthlms centrum aldrig bli. Men blir det bättre??? Man hoppas.

      Radera
  7. Nej, att handla och flanera är inget kul längre. Inte bara för den ökande nätshoppingen utan för att det härjar en pandemi. Usch.
    Men bra stoff till skyltsöndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast inte ens pandemin har gjort mig till nätshoppare, inte ens mat. Tycker att det är på plats i butiken som jag får idéer till saker att laga, saker som väcker min lust.

      Radera
  8. Är det så illa att affärsdöden även drabbat centrala Stockholm. Det lät ju inte kul. Falun är snart en ödeplats, förutom femtioelva blomsteraffärer, man öppnade en ny varje månad i fjol. Däremot är popup-affärer mer och mer populära. Man hyr en butikslokal en kort period, säg 1-3 månader och kränger en viss vara . Då får man lite uppfattning som företagare om idén är hållbar och det finns efterfrågan.
    Matvarupoesin var ny för mig, riktigt kul att kunna fästa blicken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack ja här har affärer packat ihop. Många! Kvar är döda ytor och tomma lokaler med förbommade fönster. Kvar finns nagelsalonger och små konstiga presentbutiker. Fik också. Samt förstås de vråldyra boutiquerna vars kundkrets inte räknar sina kronor.

      Radera
  9. värmländsk limerick, kul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja nån riktig limerick är det väl ändå inte? Men kul att de försökt sig på nån sorts humor!

      Radera
  10. Utan att läsa svaret på pinnens höjd så försökte jag räkna ut det... jag gillar klurigheter. 55 vart för högt och 12 vart för lite... Slutsumman av tex 4 st matkassar idag gör ju att man alltid kollar igenom kvittot hemma när man packar upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du fick fram rätt svar (jag la det i bildtexten så att det inte avslöjades på raken). En ganska imponerande pinne, tycker jag!

      Radera
  11. Snyggt skyltat, jag blev inte ett dugg deppig :-)

    Minns en gång för många år sen när det var några grabbar som förmodligen i ett överförfriskat tillstånd hade klättrat upp på Pinnen. Väl uppe vågade dom inte klättra ned igen så brandkåren fick komma till undsättning. Liiite pinsamt va? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hu, vilket tilltag! Hade de ramlat ner hade d slagit ihjäl sig! Väldigt korkat faktiskt!

      Radera