söndag, januari 02, 2022

Seriös skyltsöndag

Årets första söndag är naturligtvis en Skyltsöndag. Tyvärr saknar jag nyfunna, nyplåtade skyltar. Men tänker inte så sällan på två som handlar om mitt yrke och som jag anser är intimt förknippade med demokrati och rätten till information. Företeelser som är värda vår uppmärksamhet och måste värnas, eftersom de hotas lite här och där i världen. Alltså väljer jag att inleda skyltandet 2022 på största allvar!

Den första "skylten", "Maxim för en tidningsman" gjordes 1965 för Dagens Nyheter av Alf Henriksson och Hasse Eriksson, en av tidningens tecknare (man hade fast anställda sådana på den tiden!). Denna klokskap borde bultas in i alla massmediamänniskor i dag, fast det sker förstås inte. På min vägg har den suttit sedan den var ny. Så här lyder texten, som kan vara lite svår att läsa i bilden:

"Tusenden som kan mindre
men och hundraden som kan mer
skall sitta och läsa i morgon
vad i afton du skriver ner.
Det skall du alltid betänka
att dina notiser ser
ej blott tusenden som vet mindre än du
men ock hundraden som vet mer."

Den andra "skylten" hör hemma i samma nisch. Vem som skrivit de här raderna först lyckas jag inte klura ut, men i dag finns citatet på en skylt i Washington DC där man öppnat Newseum, ett interaktivt museum som ska öka allmänhetens förståelse för hur viktigt det är med fri press. Min fria översättning:

"FRI PRESS ÄR EN AV DEMOKRATINS HÖRNSTENAR.
Människor behöver få veta. Journalister har rätt att berätta.
Att ta fram fakta kan vara svårt. Att rapportera det man finner kan vara farligt.
Frihet innefattar rätten att vara upprörande. Ansvar innebär också att vara rättvis.
Nyheter är sådant som är på väg att bli historia. Journalister gör ett första utkast till historieskrivningen.
I BÄSTA FALL AVSLÖJAR EN FRI PRESS SANNINGEN."

Om nu dessa skyltar känns som mer seriösa än du har lust med kan du kolla hos BP, där andra skyltare finns listade. Med lite tur hittar du både roligare och snyggare skyltar att starta året med den vägen! 

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Det första landet jag tänker på är Polen här. Ett medlemsland i EU och på pappret demokratiskt, men som inskränker pressfriheten. Ja, Kina, Hongkong och Ryssland vill jag inte ens tänka på.
    Första skylten borde varenda tidning och skribent på sociala media läsa både en och två gånger. Några saker var faktiskt bättre förr.

    Bra att du börjar 2022 med två tänkvärda skyltar. Skyltar behöver absolut inte vara roliga hela tiden. Det är ju mixen som gör att Skyltsöndag har överlevt under så många år.
    Tusen tack för länken och din första skyltning 2022.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Polen - hu. Ungern - usch. Osv osv. Otäck utveckling!

      Radera
  2. Väldigt bra och tänkvärd skyltning! Mera sånt!
    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
  3. Svar: Jag förstår helt och hållet att du inte får lika många kommentarer till dina skyltar som du får när du deltar i "bokteman". Vi har ju helt olika läsekretsar.
    Jag har en tramsig vardagsblogg medan du har en väldigt intressant blogg med huvudtema böcker men även andra teman som är så långt ifrån mitt trams som man kan komma. För att inte tala om att du är en mästare på att skriva.
    Några gemensamma läsare har vi i alla fall - Ditte och Gerd.
    Du ska skylta så länge du känner för det och tycker att det är roligt. Är det inte det, sluta.

    Sedan kan du ju alltid tänka efter och hitta på ett eget tema kanske...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag skyltar när jag hittar nåt. Snällt sagt generellt om min blogg! Men min ambitionsnivå har nog trots allt gått ner under alla de här åren.

      Radera
  4. Båda skyltarna är verkligen tänkvärd. Och många är länderna runt om i världen som inskränker, eller ännu värre, inte har någon fri press.
    Och vad gäller skyltar så finns det ju en mångfald och fint att ta del av olika varianter och budskap. Och tolkningen är ju väldigt fri och ger stora möjligheter.
    Tack för veckans bidrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst önskar man att inte folk bara skulle häva ur sig fördömanden om massmedier - men visst, ibland begås fel. Då måste det erkännas. Så ytterst viktigt att vi har fri nyhets- och åsiktsförmedling! Måste värnas!

      Radera
  5. Det var väl alldeles utmärkt med lite tänkvärda skyltar så här på årets första vecka! Jag hummar och nickar och håller med och önskar god fortsättning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för medhåll och god forts till dig också!

      Radera
  6. Jag håller med och fortsätter och nickar med till Paulas rader... uppmärksamhet måste också vårdas ja, det kan hotas lite här och där i världen svarar jag också ja till.

    SvaraRadera
  7. Verkligen tänkvärda skyltar och visst måste vi värna om pressfriheten!

    Ha nu en god fortsättning på det nya året :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste vi, både hemma och borta!
      God forts till dig med!

      Radera