torsdag, januari 20, 2022

CITAT om kulturtanter

"I princip alla i litteraturvärlden önskar sig coolare läsare än tråkiga kulturtanter från medelklassen. Det är kanske begripligt, men inte helt realistiskt. Nyligen läste jag en intervju med en ung hyllad debutant som sa att de positiva recensionerna hen fått inte hade någon betydelse eftersom de ändå bara var skrivna av medelålders tanter. Men vet ni vad, alla ni där ute som föraktar läsande kvinnor: ni får nog tyvärr hacka i er att det är vi som även fortsättningsvis kommer att läsa era böcker. Läsande kvinnor tillhör nämligen alltjämt den minoritet som är nyfikna på något utöver sig själva och sin egen navel."

-Annina Rabe i Expressen gör ett inlägg i debatten om det svenska bokläsandet, som förvisso fler kvinnor än män ägnar sig åt. Sammanfattningsvis har det börjat med att Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson beklagar att så många kvinnor har så stor makt i kultursfären. Vilket bland annat kan betyda att vad "kulturtanter" tycker om det de läser är helt utan intresse ...

8 kommentarer:

 1. inte mött något negativt av ungdomar, tvärtom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rö dig kanske på en annan del av den s k parnassen ...

   Radera
 2. Intressanta tankar. Tittade in på Expressen för att läsa inlägget. Har inte läst vad Aftonbladets kulturchef skrev.
  Nu tror jag nog att de som ger ut böcker är beroende av att också sälja dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart vill alla som skriver och som ger ut böcker att de ska bli sålda och lästa! Och vem som läser - det måste ju vara den läsandes val, upphovspersonen kan inte påverka det.

   Radera
 3. Hahaha! Där satt den i sista meningen. En rak höger;-)
  Om jag tänker på konstnärer som målar till exempel så är det 80 procent kvinnor som håller på med konst. Även i gallerior/konstföreningar är det minst 70 procent kvinnor.
  Om jag läser bokrecensioner i Blogglandia så ser det också mörkt ut för killarna. Det är bara Robert som recenserar böcker, resten är kvinnor.
  Om jag ska vara ärlig så är det jättetrist, men tyvärr har journalisten rätt. Det svider att medge detta, men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag lite osäker på vem i den här debatten du håller med ... men att kvinnor dominerar när kultur konsumeras, det är inget man behöver diskutera ö h t.

   Radera
 4. Jädrar! Den har jag missat. Snyggt skrivet. Jag blir vansinnigt nyfiken på vem 'hen' är. Vet du? Jonas Gardell skrev på Insta om att han hade mest kvinnliga följare och att det inte ansågs fint, men att han var nöjd och stolt och så hyllande han Sveriges kulturbärartanter, lite så. Det är alltså ett utbrett fenomen. Jag hänger inte med min tid som jag önskar att jag hade ork till. Jag måste googla lite på detta. Och kanske pumpa kära kulturjournalistväninnan lite, ha ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag skulle också vilja veta vem som citerades!!! Jag bär min kulturtant-etikett med stolthet hur som helst.

   Radera