onsdag, januari 26, 2022

Böcker som borde bli rörliga

Så här på onsdagar kan man försöka vara lite kulturell genom att svara på Veckans kulturfråga som kommer från Enligt O. Denna gång: Vilken bok skulle du vilja se som film eller tv-serie? Vilka skådespelare vill du se i huvudrollerna? Och minsann kommer jag på flera stycken som borde vara perfekta att göra om i rörliga bilder, med ljud! 

En skrev jag om nyss här, "Daisy" av prinsessan Christina (och Carl Otto Werkelid) om hennes farmor kronprinsessan Margareta. Efter "The Crown" och "Atlantic Crossing" vore det väl en häftig tv-serie med kunglig touch, brinnande kärlek, lite krigsmiljöer, slottslyx och så det tragiska slutet (kronprinsessan dör bara 38 år gammal med sitt sjätte barn i magen). Alicia Vikander får rollen. Gustaf VI Adolf som ung då? Tja, det blir väl någon som heter Skarsgård i efternamn.

"Americanah" som är en
roman om svart och vitt, integration och utanförskap i USA skulle också bli en väldigt spännande tv-serie eller långfilm. Chimamanda Ngozi Adichie skrev. Halle Berry spelar kvinnan med rötterna i Nigeria. Hennes vite man? Den rollen får grabbarna slåss om. Jag kan tycka att det är lite konstigt att (såvitt jag vet) ingen av denna författares romaner blivit film eller tv, hittills. Åtminstone inte i någon kanal som jag har koll på.

"Tung" (Heavy) av Kiese Laymon handlar också om att vara svart i USA och ständigt känna sig hotad. Aktuell och gripande. Oprah Winfrey spelar pojkens mamma. Will Smith får först äta upp sig ett antal kilon och sedan visa att han kan spela en allvarlig roll också. Fast jag borde komma på någon yngre ... det gör jag inte.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. En spelfilm/TV-serie om kronprinsessan Margareta skulle vara rolig att få se.

  SvaraRadera
 2. Abdulrazak Gurnahs böcker är också intressanta.

  det har pratats om Americanah:
  https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/americanah-drama-from-lupita-nyongo-and-danai-gurira-dead-at-hbo-max-4077415/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man - fler än jag såg potentialen ... undrar om man tar upp planerna igen?

   Radera
 3. mycket problem nu, Americanah den senaste i en snabbt växande lista med manusförlagda original som har skrotats på grund av problem med pandemin

  SvaraRadera
 4. Dina förslag kan nog komma på film vad det lider. Vore fint. Tycker dina val av skådisar också verkar göra sig.

  SvaraRadera
 5. Här får jag passa och lägga mig platt. För om man inte har läst böckerna är det ju lite svårt att önska sig en filmatisering;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Du får hoppas på nån blodig deckare - de dyker alltid upp!

   Radera
 6. Jag älskade boken om Daisy, liksom jag älskade utställningen. Det blir en bra film. Synd att det finns så få svenska skådisar, samma handfull människor får ju alla roller som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så är det ju lite överallt: i engelska, norska och danska serier känner man ju igen skådespelarna hela tiden!!!
   Visst skulle det bli en bra film/serie.

   Radera