lördag, januari 29, 2022

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

Det är dags nu. Det är tulpantid. Och till dessa blommor återgår min tanke än så gärna (ursäkta, Johan Ludvig Runeberg). Lika gärna som min blick vandrar till vasen på soffbordet, där den nya buketten står. Jag ingår nämligen i den befolkningsgrupp som  bara här i Sverige alltså köper sammanlagt 150 miljoner tulpaner på en säsong, mellan januari och maj. Här drar jag sannerligen mitt strå till stacken!

Det finns ungefär 7000 sorters tulpaner, de äldsta kända ända sedan 1500-talet. Nya sorter dyker hela tiden upp. Bästsäljaren (enligt Blomsterfrämjandet) heter numera Leen van der Mark, en blomma i rött och vitt, döpt efter en nederländsk odlare. Den har slagit ut den gula Monte Carlo som legat stadigt på förstaplatsen i åratal. Tulpanen har fått sin egen dag i almanackan dessutom, nyss passerad för i år (den 15 januari).

Odlingen och försäljningen av tulpaner har haft en dramatisk utveckling i Sverige sedan den drog igång, vilket nog var på 1950-talet. Jag kan minnas att mamma förväntansfull grävde ner lökar i rabatten. "Svarta" tulpaner var extra spännande, de beställdes från Holland! Det är förvisso tulpanlandet framför andra och i decennier har jag drömt om att komma dit och se de enorma blommande fälten, men det kommer nog aldrig att hända, tyvärr ... Dock händer det att jag går på "självplock" i något närbeläget växthus, det får duga som substitut.

På 60-talet kostade jag på mig tre lösa snittblommor och bar hem dem varsamt för att sedan vårda dem ömt i min första egna lya. Föga anade jag då att denna blomma skulle bli en man köper buntvis, till klart överkomligt pris dessutom. En lyxartikel som blivit en livsnödvändig basvara, helt enkelt. De första dyker numera upp redan på hösten.

Möjligen borde man som anvarstagande samhällsmedborgare skämmas en skvätt över att lägga ner så mycket pengar på tulpaner. Men det handlar ju om att vara snäll mot sig så länge man har sig! Då är tulpaner ett bra hjälpmedel. 

Den här kan eventuellt heta Purple Prince. Men säker är jag inte.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. har inte koll på tulpanlistettor, köpte ganska fina på Hemköp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick du i alla fall veta ... mina kommer från Ica. Och jag är nöjd med dem!

   Radera
 2. Jag frossar också..... det måste man om man ska härda ut till våren! Ha en bra kväll i blåsten.... här knakar det i huset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hu ja, regn och blåst och kurigt värre - vilken tur att vi har våra tulpaner!!!

   Radera
 3. Man kan lägga pengar på så mycket. Å gillar man verkligen tulpaner som du gör så är det bara att "köra på". Det finns betydligt dyrare hobbyn är tulpaner;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant!!! (Läste förresten att kungen inte gillar tulpaner. Anledning: de gnisslar med bladen!!!!!!!!!!)

   Radera
 4. Visst kan man lägga pengar på mycket. Jag lägger en del pengar på färska snittblommor.Köper några varje vecka nästan året om . Undantag sommarmånaderna. Och här kommer ju tulpanerna också in. Men helst vill jag ha dem "krispiga". Gillar också rosor. Ja många varianter går hem hos mig.
  Kyl att få veta mer om tulpanerna. Och i Holland, i Keukenhof, har jag varit ett par gånger. Mäktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Keukenhof - det är dit jag vill men aldrig kommer!
   Blommor måste man ha. De vilda man plockar alldeles gratis på sommaren är kanske de allra ljuvligaste?

   Radera
 5. Tulpaner, ack, de kan man inte få för många av! Fick en härlig bukett av maken i förrgår, och igår kom ett blombud med en fantastisk bukett med bl.a tulpaner från mitt jobb...det piggade verkligen upp tillvaron!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de blir aldrig för många. Och alla de färger som bjuds! Ibland vill jag helst av allt ha en blandad bukett.

   Radera