lördag, januari 22, 2022

Hyacint – en rolig blomma!

Hyacint är en vacker växt som vi gärna har inomhus när vintern är som mörkast. Då står den oftast kvar på sin lök, men den säljs också som snittblomma. Och den är inte bara snygg och väldoftande. Den kan dessutom vara rolig!

Jo faktiskt! För märkligt nog har den fått ge namn åt en av britternas mest populära tv-serie-figurer: Hyacinth Bucket, en dam på 60+ som kämpar för att vara "fin" och dessutom försöker sätta pli på sin man, som är väldigt lite elegant och inte vet vad "fin" är ... inte bryr han sig heller!

Patricia Routledge spelar huvudrollen med bravur. Hon är ett komediproffs ut i fingerspetsarna, och jag vet åtminstone en framgångsrik svensk författarinna (inte alls i humorbranschen) som älskar henne/Hyacinth och sett vartenda avsnitt. (Nej, jag tänker inte berätta vem författarinnan är!)

Serien heter "Skenet bedrar" (Keeping Up Appearances) och den är gjord av BBC på 90-talet i över fyrtio avsnitt. Den röstades 2004 fram till en av Storbritanniens genom tiderna bästa komediserier. Har sänts i Sverige, vill man se den nu får man leta upp den på Viaplay. 

Nu kan man muttra om att den där kvinnan verkligen inte är någon feministisk förebild  det är hon inte!  men det är aldrig fel att hålla fram en skrattspegel och fundera en aldrig så kort stund på varför vi gör som vi gör och är som vi är.

Hyacinth är inte skapt för eftertanke, dock. Inte vet jag om hon luktar gott heller. Men det gör blomman som lånat ut sitt namn i humorns tjänst!

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

 1. Den serien har jag helt missat. Kollade ett klipp på youtube och jag håller helt med dig. Det lilla jag såg gillades skarpt.
  Skulle även ha hållit med dig angående blomman hyacint, men efter min första (och garanterat enda och sista) erfarenhet med två hyancinter i julas avstår jag. Säkert inte blommornas fel att de dog en snabb död, men gröna fingrar är bristvara i det här hushållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gav du hyacinterna vatten? Då dör de ... Kan möjligen gest några droppar när de är fullt utslagna, men inte förr. Hyacinth är rolig, fast i lagom doser!

   Radera
 2. sett några avsnitt, har en dvd också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett avnitt nån gång ibland, funkar!

   Radera
 3. En serie vi sett och skrattat gott åt. Tål att ses då och då i repris. Vilka kontraster i den familjen/släkten.
  Hade några hyacinter i år både som snittblommor och i lökar men döttrarna är allergiska så de får tillbringa en del tid ute på balkongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brittisk humor när den är som bäst! Hjälper det inte TT köpa de luktfria hyacinterna?

   Radera