torsdag, januari 20, 2022

Ordning i oreda

Hur sorterar ni i bokhyllan? undrar Mia i bokhörnan. Det är veckans helgfråga. Visst sorterar jag! Men det håller inte i längden, det är den bistra sanningen.

Grundprincipen är enkel. Det börjar med bokstavsordning på författarens efternamn, inbundet eller pocket spelar ingen roll. Färgen på bokryggen är också irrelevant, liksom bokens storlek. Engelska titlar (och ett fåtal på andra språk) får ingen specialbehandling. Inte de sparade barnböckerna heller.

Ja men då så! Från Allende till Östergren. Raka spåret, eller hur? Ack nej. Först har jag gjort några undantag: resehandböcker har en egen hylla, poesin (som jag inte har särskilt mycket av) också. Vid sidan av laptoppen vilar ett gäng handböcker om hur man skriver, texter som jag köpt med de bästa intentioner men som jag naturligtvis inte läst, möjligen bläddrat i när de var nya. Minsann har jag inte separerat ett gäng fackböcker också, mest om Latinamerika! Och ytterligare en del om massmedia! Kokböckerna har jag rensat, de som överlevde har en egen liten hylla.

Visst kan jag orientera mig någorlunda fortfarande, men vi är två som läser och delar därmed också bokhyllor. Maken läser numera mer än jag, det kommer hem nya böcker fast det inte borde, läst och oläst travas på varandra. Lägg därtill att vi har bokhyllor i flera rum (förstås).

Det hela kokar ner till det ni redan anat: det som började i relativt god ordning har drabbats av stor oreda. Men grundprincipen består! Liksom avunden som överväldigar mig när jag hamnar framför en exemplariskt ordnad bokhylla där inget ramlat bakom eller ligger på tvärsen. Jag vet att de finns.

Utan konkurrens den mest originella boksortering jag sett. En Billy-hylla
från Ikea med 180 böcker, alla med ryggen inåt. Mireia Rocher kom på det
och på så vis kvalade hon in på Liljevalchs Vårsalong  2019.
Du kan läsa mer om verket här!

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. nä, en exemplariskt ordnad bokhylla skulle göra mig misstänksam och obehagligt berörd. en bokhylla ska en umgås med och använda. låt vara att det uppstår lite oordning. maken har lyckligtvis sina böcker i sina egna hyllor. där gick gränsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blandade böcker när vi flyttade ihop - en lustig sak att vi hade ett par hyllmeter med dubletter så där kunde vi rensa ... hos mig skulle du i a f inte bli ett smack misstänksam!

   Radera
  2. vi hade också dubbletter. och vi hade samma evenemangsprogram ifrån Lund, men vi hade inte stött på varandra. skönt att jag skulle finna mig tillrätta hos dig!

   Radera
 2. Jag tror nog jag sorterar på samma viss som du gör, efter författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som grundprincip är det ju klyftigt eller hur!?

   Radera
 3. så ser det ut i hyllorna i stadsbiblioteket i Åbo där man beställer bokade böcker, snyggt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu sorterar ju svenska bibliotek efter nya koder, det kan inte heller vara alldeles lätt!

   Radera
  2. koderna/bokstäverna är på efternamn... måste komma ihåg vad man heter. Maken och jag har var sin våning, skulle bli katastrof annars, men han besöker biblioteket också ❤️

   Radera
 4. Jag ligger också något år efter i min bokhyllesortering. Sen har jag lite för få hyllmeter dessutom..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, vem har inte det - och det är SÅ svårt att rensa!

   Radera
 5. Intentionen och tanken var bra, men...
  Vi har/hade i princip samma "rangordning" som du, men separerade pocket från inbundna böcker. Det blev för rörigt tyckte vi, och det var stört omöjligt att lägga böcker ovanpå en blandning av stora och små böcker.
  Nya böcker hamnar "på tvären" i en bokhylla i hallen. När de väl är lästa sorteras de in bland författarna, fast för det mesta får de inte plats...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har böcker på höjden, längden och tvären. Åt h-e för många som vi naturligtvis aldrig kommer att läsa igen.

   Radera
 6. Att vända böckerna så att man inte ser bokryggarna verkar vara det dummaste sättet att sortera böckerna. Men det är kanske en konstinstallation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det. Hade nog inte kommit med på Liljevalchs annars ...

   Radera
 7. Jag är tydligen ensam i den här gruppen att sortera efter färg. Fast så har jag bara i mitt sovrum. Det är så vilsamt. I varje färggrupp står de sen i storleksordning. Jag har bättre färgminne än namnd:o. Så jag vet precis var jag ska leta. I den bokhyllan har jag f.ö. bara böcker som jag tar fram och tittar i eller rent av läser om igen.
  Flera är rena uppslagsböcker.

  Men överlag har vi ganska få böcker. Fast vi läser massor båda två på Nextory. Har man 20 fönster som tarmassor med väggplats och flera rum med snedtak är inte bokhyllor något som prioriteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken är ju att man hittar själv!

   Radera
 8. Jag har mina skönlitterära böcker i stort sett i bokstavsordning. Men de övriga, mer historiska, konstböcker, natur och skärgårdsböcker m.m. finns i en annan bokhylla och där är de organiserade områdesvis. Nu i alla fall.

  SvaraRadera
 9. A good library will never be too neat, or too dusty, because somebody will always be in it, taking books off the shelves and staying up late reading them.” 
                                 Lemony Snicket 

  Margaretha

  SvaraRadera
 10. Man kan alltid försöka sträva efter någon slags ordning, men en dynamisk bokhylla är föränderlig, och så kan det väl få vara.

  SvaraRadera