söndag, mars 17, 2019

Fyll Billy på nytt sätt

Vi är många bokvänner som ställer in våra böcker i en Billy-hylla från Ikea.
Vi är inte lika många men ändå många som tycker att böcker ska sorteras in i bokhyllan i bokstavsordning. Andra sorterar efter ämnen, färgordnade ryggar, pärmstorlek  principerna kan variera.
Det är inte enkelt, vilket system man än väljer.

Men nu har jag mött ett helt nytt sätt för att uppnå ordning i bokhyllan. Spanienfödda Mireia Rocher, numera göteborgska, samlade på sig 180 böcker på svenska, skaffade en Billy och satte igång.
Nu är det klart. Enkelt? Tja, jag vet inte riktigt ...

Alla hennes böcker är insorterade i bokstavsordning. Färgen på ryggarna, i den mån de skär sig mot varandra, stör ingen eftersom ryggarna är vända inåt. Storleken har hon också struntat i.
Fatta att jag hade lust att dra ut de översta för att kolla att de verkligen var skrivna av någon vars efternamn (eller möjligen boktiteln?) börjar på A. Men det stod ju en skylt: "Rör ej verket" och jag löd.

Billy med böckerna ingår i årets Vårsalong på Liljevalchs konsthall. Om du gillar idén är det förstås fritt fram att kopiera den! Och därmed förvandla din bokhylla till ett konstverk, ett som kanske kan locka fram ett litet leende!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Mäh! Nä! Hur ska man då kunna se vilka böcker folk har och därmed "läsa av" dem? Det är ju hur kul som helst att se vilka böcker folk har i bokhyllan!

    Jag hade en kompis som slog in alla sina böcker i svart omslagspapper för att det skulle bli mer enhetligt. Nu minns jag inte om han skrev något på ryggen eller inte. Men jo, han tog alltid några extra kliv åt det extrema och pedantiska.

    Mina böcker var sorterade efter efter ämne, mer eller mindre. Numer är de ju mest magasinerade ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja så värst praktiskt verkar väl inte detta vara ... hon säger sig ha ett konstprojekt som hon kallar "The Non-Functionary Library" så det får väl betraktas som en knorr i kanten. Hos mig har den alfabetiska ordningen spruckit, måste jag medge, även om jag fortfarande försöker.

      Radera
  2. Förresten håller jag med dig om att det alltid är jätteintressant att studera folks bokhyllor, det berättar mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst gör det! Även avsaknaden av bokhylla. Men numer måste man ju ta e-boksläsarna i beaktande, förstås.

      Radera
    2. Det var så tokigt med mig att när vi letade ny bostad (för många år sen) glömde jag ofta att titta på det praktiska eftersom jag fastnade framför bokhyllor och dessutom kollade vad säljaren har för tavlor på väggarna ....

      Radera
  3. bokstavsordning hade vi i början av vårt 36-åriga äktenskap... att vi fortfarande är gifta kan ha sina orsaker i att vi ett par decennier har haft böcker i var sin våning ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla sätt som funkar är ju bra!

      Radera
  4. Första gången jag ser detta fenomen med egna ögon, jag har läst att det har blivit något av en "trend" att vända bokryggarna inåt. Ja om det roar någon så okej, för mig känns det mest som onödigt arbete både innan, efter och under tiden...

    SvaraRadera