tisdag, mars 19, 2019

Kökets bokhylla


Denna vecka hamnar veckans topplista i köket, eller i alla fall i dess närhet. Johanna i bokhörnan skriver:  idag tänkte jag att vi skulle titta på en lite annan typ av böcker, nämligen våra favoriter när det kommer till kokböcker och bakböcker.

Ack ja, tänk om min matlagning vore i klass med storleken på mitt kok- och bakboksbibliotek ... Det är den nog tyvärr inte. Dessutom har användandet av de där receptböckerna krympt betydligt eftersom man nu för tiden snabbt och lätt hittar alla möjliga och omöjliga matidéer på nätet. Försäljningen av "vanliga" kokböcker har gått ner, men de som handlar om specialkost säljer fortfarande hyfsat och fina foton funkar också på de potentiella köparna, verkar det som. 

Men jag har dem kvar, de där böckerna, i en lång rad. Ovanpå dem dessutom en hög med recept jag rivit ut ur diverse tidningar och sparat. En bit nostalgi och en bit säkerhetsbälte, känns det som. Och några böcker återvänder jag till, trots att jag borde veta på decilitern när hur receptet på favoriterna ser ut. En favorit-kokboksskapare är Anna Bergenström, tredje generationen matguru. Sedan finns förstås några klassiker. Jag har dessutom sparat mina egna handskrivna recept från skolköket, och anteckningsboken min mamma fyllde dessutom. Nu till någon sorts favoritlista:

Sju sorters kakor. Känns som ett måste i varje kök, trots att jag bakar alltmer sällan och verkligen inte bör äta kakor stup i kvarten.

Hej mat - Bonniers nya kokbok, från 1972. Kan ha varit min första hjälpreda i köket, flitigt använd så att ryggen är nödtorftigt lagad med tape. 

Kärlek, oliver och timjan. En av mina böcker som Anna Bergenström skrivit och hennes dotter Fanny tagit bilderna i. Väldigt inspirerande, men det gäller också de andra tre "bergenströmska" kokböckerna som jag har!

Ät gott med Carl Butler. Han var Innekocken med stort I i åratal och gav ut en lång rad kokböcker. Jag har flera, men det var länge sedan jag öppnade någon av dem.  Men maten var god, vill jag minnas!

Viktväktarnas kokbok. Den finns också i flera varianter och jag har ett par. De står där i hyllan och påminner mig om att man ska tänka sig för innan man öppnar munnen och stoppar någonting i den ...

Kajsa Wargs urgamla bok har jag också. Som kuriosa. Och ofta lagar jag mat efter principen "man tager vad man haver", men det var (har det visat sig) inte precis så den goda Kajsa sa. "Man tager, om man så hafva kan" var hennes ordagranna formulering, och det blir ju lite annorlunda då!

Låt mig peta in en bok till, fast det inte är en kokbok, men den handlar en hel del om mat och innehåller recept! Nora Ephron (hon med "När Harry mötte Sally") skrev romanen "Vägen från mannens hjärta "(Heartburn) som är en lätt förklädd skildring av hennes (ganska korta) äktenskap med Watergate-avslöjaren och journalistikonen Carl Bernstein. Kul läsning som jag vågar rekommendera när/om ni drabbas av kökströtthet

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. älskar gamla kokböcker ❤️ viktväktarböckerna har hamnat på loppis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina är kvar .. hör av dig om du ångrat dig och vill ha tillbaka någon ...

   Radera
 2. Kärlek, oliver och timjan låter inte alls dumt. Vi har haft någon Carl Butler som vi gav bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra recept och fina bilder döljer sig bakom den fina titeln.

   Radera
 3. Tack för tipsen. Kärlek oliver och timjan är en mysig titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är fin som blädderbok också.

   Radera
 4. (sonen jobbar till sjöss, ibland har de haft filippinsk kock, den svenska besättningen har inte alltid uppskattat maten... sonen har kollat om jag på loppis kan hitta kokböcker med svensk mat på engelska. Hittade lätt för 20-30 kr, fina kokböcker!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men svensk senap hittar man bara i Sverige!

   Radera
 5. Butlers kokböcker var bra. Och de var speciellt bra för en nybörjare, enkla, lättfattliga recept med bilder till på olika moment.Jag tror jag har några av dem kvar i kokbokshyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butler hade ju stjärnstatus, antagligen hade han gjort sig förtjänt av den. Jag minns hans krog som mysig, med väldigt god mat.

   Radera
 6. Jag letar egentligen bara recept på nätet nu. Det är ju så mycket lättare att söka där än i alla de där böckerna som står i hyllan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de är för många ... när min mamma dött gav jag bort alla hennes kokböcker till en kompis som (0begripligt nog) samlar på dem ... men jag har ändå så många! (de du ser på bilden är bara några)

   Radera
 7. Jag hade samlat på mig drivor av urklippta recept och en massa kokböcker. När vi flyttade från hus till lägenhet slängde jag och gav bort. Har inte saknat de jag gjorde mig av med...

  SvaraRadera
 8. Jag letar inte recept på nätet eller i böcker. Tycker verkligen inte om matlagning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men mat måste man ju ha och då är det roligt om den är god!

   Radera
 9. Hej mat var min första kokbok och den står fortfarande i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske lika sliten som min då, efter rätt många år ...

   Radera
 10. Gillar också Bergenströms kokböcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både vackra och användbara, känns liksom lite moderna eller hur?

   Radera
 11. Lånade Kajsa Wargs bok på biblioteket för ett tag sedan, den var ju klart rolig att studera. :)

  SvaraRadera
 12. Sju sorters kakor, Kärlek, oliver och timjan och diverse WW - kokböcker har jag också. och LCHF för den delen

  SvaraRadera