onsdag, mars 13, 2019

Små saker som har saker att berätta

De är 17 000 till antalet, de små "sakerna" som radats upp på hyllor och fyller en hel vägg och lite till i Liljevachs konsthall. Verket är det i särklass största på årets Vårsalong, dit jag tagit mig sent omsider (utställningen plockas ner 25 mars).

Det är bitar av trä som alla fått sin unika utformning av en konstnär. Ett multikulturellt kollektiv som heter Forma står för idé och genomförande, och över 1500 personer har hjälpt till.
Och det är tanken bakom den här väggen som gör verket intressant på riktigt: varje liten färgglad träbit symboliserar en flykting av afghanskt ursprung, en person som nu ska skickas tillbaka från Sverige till sitt hemland. De är ungefär 17 000 till antalet.

Att resa till Afghanistan är inget semesteräventyr ens för den djärvaste. Och för dem som flytt därifrån är det en mardröm. Ett av de där 17 000 fallen råkar jag känna till lite mer om. Killen är ung, även om hans ålder inte är absolut glasklar. Hans pappa dödades av talibanerna. Hans mamma och syskon finns i Irak. Dit får den "svenske" (och numera svensktalande) afghanen inte komma. Alltså ska han till Kabul. Han kan inte språket, han har ingen släkt där, ingenstans att bo. Och grabben är bara en av många tusen som verkar sakna hopp. Kan det bli så mycket sorgligare?

Ett konstverk i en utställningshall på Djurgården i Stockholm gör väl inte så mycket vare sig till eller från, de politiska besluten fattas ju inte här. Och hur svensk migrationspolitik bör se ut finns det många teorier kring. Men när man ser mängden av träbitar, där var och en har saker att berätta, representerar en person, ett människoöde, en osäker framtid kan väl ingen undgå att reagera?

Denna veckas temaord för Gems Weekly Photo Challenge är SMÅ. Klicka på länken om du vill se andras bilder som illustrerar temat!


 Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

  1. Jag blev också väldigt berörd av detta konstverk och tänker också lägga ut det när jag ska skriva om utställningen så småningom. Var där med Mirren igår. Jag länkar till dig i så fall - du skriver ju så fint om detta konstverk. Det bästa inlägget till temat jag läst än så länge - förstår att du känner dig nöjd med detta ;-).
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jag var ju också där i går!!!!! Vi kanske gick om varandra? Jag tog en hel del bilder, det blir fler av dem här så småningom. Tack för dina snälla ord.

      Radera
  2. Är det så många som 17 000 som ska skickas tillbaka till Afghanistan? Att skicka dit en ung kille som inte har någon familj där borde vara straffbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte gå i god för siffran men det är den som uppges. Väldigt eländigt är läget för de flesta av dem hur som helst.

      Radera
  3. wow imponerende tålmodighet av de som har laget dette kunstverket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det har ju engagerat många - och fortsätter att göra det.

      Radera
  4. Vid första anblick tycket jag att det såg upp som uppradade trådrullar. Men det här var ju något helt annat - wow vilket kreativt konstverk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen. Men i storlek är varje liten bit rätt lik en trådrulle.

      Radera
  5. Hjärtskärande! Det konstverket fick en helt annan innebörd genom din text, såg det först bara som små och färgglada ting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som att Sverige är ett ganska kallt land eller hur? även om jag vet att man kan rada upp många frågetecken.

      Radera
  6. Vilken gripande utställning! Tankarna och jobben där bakom. Vackert tolkat i ämnet små.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här verket stod ut bland alla som visas på Liljevalchs just nu.

      Radera
  7. Har inte sett konstverket i verkligheten, men med din berättelse blir man mycket gripen! Fin tolkning av temat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får en aning om hur otroligt många människor det handlar om, så många öden.

      Radera
  8. Verkligen en fin tolkning på temat, men oj så gripande och sorgligt ... alla dessa stackars människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen öden man inte avundas dem.

      Radera
  9. Oj, vilket häftigt konstverk med sitt budskap. Det blir verkligen påtagligt när man ser antalet träbitar hur många det handlar om och jag kan inte annat är att förskräckas över hur dessa människor behandlas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att inte reagera så eller hur?

      Radera
  10. Tack för din väldigt fina tolkning av veckans ord och ditt fina inlägg. Jag har också sett utställningen och fastnade här vid konstverket en god stund. Att 17 000 skulle/ska utvisas kände jag inte till. Visste att det var många men inte så många. Helt oavsett är det svåra beslut att fatta flyktingfrågan är oerhört komplex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Migrationspolitiken är verkligen så svårhanterlig. Man kan bara önska att någon kommer på något.

      Radera
  11. Det är ett vackert konstverk trots att det symboliserar en allvarlig fråga som väcker många tankar.

    SvaraRadera
  12. Tack för påminnelsen, måste dit.

    SvaraRadera