måndag, mars 18, 2019

Fler borde få chansen i Vårsalongen

Vårsalongen på Liljevalchs är en årlig succé, med ständigt ökande publiktillströmning.
Det är ett kul arrangemang. I utställningen blandas stort och smått, humor och allvar, alla möjliga olika tekniker och material. En del kan tyckas vara "klassiskt vackert", något är lätt att kalla fult eller rent av skitfult (ja det där med smaken ni vet). Annat är provokativt, här finns pikar åt olika håll liksom kärleksförklaringar av skilda slag. De allra flesta verken blir dessutom sålda.

Helt klart är den här utställningen, oavsett synen på konstnärlig verkshöjd, en ekonomisk succé. Att skicka in något man gjort för juryns bedömning kostar 350 kronor. Av priset för det som säljs går 30 procent till muséet. Guidade specialturer för besöksgrupper kostar ett par tusenlappar. Och besökare över 18 år betalar 80 kronor i entré. I år räknar man med cirka 100 000 betalande.

Men det är en sak jag inte begriper: varför bereds inte fler konstnärer plats? Till årgång 2019 kom 3 538 ansökningar in, 136 fick juryns välsignelse. Flera personer fick dessutom med mer än ett verk, jag tror rent av att någon var representerad av fem bidrag.
Och några namn återkommer år efter år.

Vore det inte ännu roligare om Liljevalchs avskaffade gräddfilen och fler, nya, kreativa människor fick visa framfötterna? 
Kanske är det lika omöjligt som det är att lösa Rubiks kub, åtminstone i den utformning Lillian Jacobsson gett den (bilden överst). Kuben är en gatsten hon målat! 

Om du inte haft möjlighet att se utställningen på plats innan den stänger om en vecka kan du klicka på den här länken och få en guidning av museichefen, tillika juryordföranden, Mårten Castenfors i egen hög person. Han är en lysande ciceron!

Det råkade bli hela fem inlägg här på bloggen efter mitt besök på årets Vårsalong. Du hittar dem förstås om du klickat på etiketten "konst" här nedan.
Tror jag vågar lova att detta är den sista varianten, kan vara skönt att veta om du börjat tröttna ... men jag går säkert dit nästa år igen! 


"Vertical Garden", textil ögonfröjd av Clara Cardell i ryateknik.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. riktigt trevliga grejer du visar, maken fick massa olika kuber från sin syster som studerade i USA... i helgen hade maken hittat en lysande pågågeltavla ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev många bilder från utställningen, bilder som jag tycker har varit kul att visa och kommentera på olika sätt. Kul att/om du gillar! Och påfågeltavlor får du ju aldrig för många!

   Radera
 2. Vad gäller urvalet av konstnärer håller jag helt med dig!
  Gillade Rubiks kub målad på sten. Hur roligt och fräckt som helst.
  Då jag rent allmänt tycker att textilkonst är dammsamlare gillar jag inte Vetical Garden heller. Däremot gillar jag "riktig" vertikal konst allså den som är gjort av riktiga växter. Sådana väggar hade vi på mitt jobb. Ursnyggt!

  SvaraRadera
 3. Fast dammet går ju att skaka av textilierna ... Har sett jättehäftiga växtväggar, det är verkligen snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS jag blir avundsjuk på folk som kan komma på idén att göra en orörlig Rubiks kub av en gatsten!!! Så roligt!

   Radera