måndag, mars 11, 2019

Påse som påminner om fint pris

Man skulle kanske kunna tro att jag har lagt ner Kasskampen, men det har jag naturligtvis inte. Det har bara råkat bli en paus, kanske kan det kallas ett "krigsstillestånd" i den där fighten, en liten men ändå inte betydelselös del i tänket för en bättre miljö.

Kasskampen är, det har väl inte undgått er, kriget för att öka återanvändning och återvinning av alla de påsar vi omger oss med, både med och utan företagsreklam. Såväl pappers- som plastkassar ska hanteras med respekt och varsamhet, då håller de längre! Häng på, kom upp på barrikaden du också!

Mannen med den här kassen påminde mig om att det snart är dags att dela ut årets ALMA-pris, alltså Astrid Lindgren Memorial Award, till någon som skrivit fantastiska böcker tänkta för unga läsare, denna extremt viktiga litteraturnisch. Jag frågar om han har något med priset att göra men nej, han har bara fått kassen när han varit publik på prisutdelningen och fortsatt använda den sedan dess. Rena föredömet!

Kanske känns just den här kassen mest lämpad för att bära omkring (barn)böcker i, men vi som ägnar oss åt Kasskampen, vi är glada bara påsarna återanvänds över huvud taget ... och just den här tygkassen känns ju lite "fin" eller hur?! Det är kasskampskasse nummer 16 här på bloggen.

Den 2 april får vi veta vilken kandidat juryn fastnat för. Då har de har haft 246 personer från 64 länder att ta ställning till: författare, illustratörer, läsfrämjare. Flest, 24 stycken, kommer från Storbritannien, USA kommer in på andra plats med 16 kandidater, tätt följt av Norge med 14 och Sverige med 12.

ALMA-priset är det största priset i världen som delas ut till barnlitteratur. Amerikanske bilderboksskaparen Maurice Sendak fick det allra första. En svensk författare har fått det hittills: Barbro Lindgren, 2014. Årets pris blir det nittonde i ordningen. Prissumman är 5 miljoner kronor.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. fin kasse, på Hemtex hittade jag tygkasse med påfågel på... köpte bara den, gick hem med tom kasse :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Endast det bästa är gott nog ...

      Radera