torsdag, mars 28, 2019

Kulturell spridning?

Mia i bokhörnan känner sig missgynnad, eftersom så mycket av kulturlivet tilldrar sig i Stockholm och alldeles för lite sipprar ut i glesbygd och till mindre städer. Därför lyder helgfrågan denna gång:
Vad tycker du om att allt är centrerat till huvudstaden? Blir du lite småsur ibland med?

Jag kan förstå att man blir lite grinig. Premiärer, vernissager, boksläpp, konserter  visst äger de ofta rum mitt inne i Stockholm. Samtidigt som vi som bor i storstaden ibland är urusla på att ta tillvara möjligheterna, vilket borde göra folk bosatta långt bort ännu argare ... Ändå tycker jag mig se att det händer en hel del på kulturens område också i mindre städer. 

Lokala kulturyttringar kan vara både givande och energiska, dock. Men det kan förstås vara jobbigt att hålla koll. Och lika mycket lär det aldrig bli, ingen ordentlig kulturspridning som skulle kunna kallas jämlik.
  
Bonusfråga: Vad tycker du om sopsortering?

Om sopsortering tycker jag. Önskar att alla gör/gjorde det.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Problemet är väl att om man skulle lägga Moderna Museet i Kalix så skulle det nog rätt fort bli omodernt. Var finns människorna? Det är ju i och kring de större städerna.

  När jag i Sverige läste lokaltidningen så tyckte jag att det var ett rikt utbud på lokala aktiviteter. OK, nu var ju detta i Storstockholmsområdet. Men man behövde inte åka in till stan för att uppleva saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och turisterna kommer ju förvisso till huvudstaden med omnejd ...

   Radera
 2. Tummen upp för sopsortering! Min teori är dessutom att jag sist och slutligen inte skulle göra så mycket mer "kulturellt" även om jag bodde i en större stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en av dem som inte har vett att utnyttja ens en bråkdel av det som erbjuds, så jag förstår dig.

   Radera
 3. Jag gillar sopsortering också, rena lyxen med de nya tunnorna. Det kostar tyvärr en slant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så kostar det extra med folk som lägger "fel" saker utanför containern, i förvissning om att nån annan tar hand om deras skit!

   Radera
 4. det tog typ 30 år för svt visa Sveriges största lopp; GöteborgsVarvet 21 km med 60 000 deltagare... Det finns mycket ssom händer utanför huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog roligare att se live ändå ...

   Radera
 5. visst finns det kultur i landsorten. men det är så många fina föreläsningar och författarframträdanden som aldrig kommer utanför huvudstaden. många författaren vill inte åka så långt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hänger det inte ofta ihop med att man tror att författare ska komma och prata om sina böcker - utan att få betalt? Tycker jag hör det av och till.

   Radera
 6. Tyvärr tillhör jag den skaran som är totalt urusel att ta del av kulturella events. Är inte ett dugg intresserad helt enkelt. Gick dock på många vernissage och konstutställningar förut då jag höll i Konstklubben på mitt jobb, men nu när jag är pensionär så... Kan inte ens påstå att jag saknar det. Ooooops....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då är du ju nöjd och glad ändå, perfekt!!!

   Radera
 7. Jag tror att det är svårt att vara kulturell när en bor så långt bort eller det sker få saker. Här är det väldigt sällan konserter med klassisk musik, som jag faktiskt tycker om. Då måste jag kanske åka 12 mil. Det gör jag inte av ork och tid.

  Sopsortering är bra för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 12 mil känns väldigt långt att åka för en konsert ... även om det finns de som flyger över oceanen för att lyssna på nån idol ... så jag förstår dig!

   Radera
 8. Jag blev lite grinig för några år sen när regeringen slog sig för bröstet därför att man infört gratis inträde på de statliga museerna. Det finns museer över hela landet. Nästan alla statliga museer finns dock i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu har man väl tänkt ändra och börja ta betalt igen, har jag för mig? Fast det blir du knappast gladare av.

   Radera
 9. Jag tog inte tillvara så mycket när jag bodde i Uppsala som jag hade kunnat utifrån avståndet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att bli hemmablind ...

   Radera
 10. På landsbygden är det knepigt med sopställen i plast, kan blåsa iväg en bra bit när det stormar. Nu skall snart en till sådan ställas ut här för matavfall... får väl på något sätt förankra dessa rymlingar med en vajer i eken intill när stormen går. :D Lösningar i storstad funkar inte alltid lika bra på landsbygden. Kastar ju heller inte så mycket mat... men soptaxan skulle kosta dubbelt så mycket om man inte tog emot det där extra kärlet, så då är valet enkelt, man får försöka lösa problemet när det kommer. ;)

  SvaraRadera