torsdag, mars 07, 2019

Min objudne gäst

När man får oväntat besök ska man visst bjuda på kaffe av ett visst märke, det har jag inhämtat via diverse reklamsnuttar. Men jag tror inte att man kan hantera alla objudna gäster på samma sätt.

Ta den förb-de hackspetten till exempel! Om jag kunde bjuda honom på något skulle det vara en dödande eller åtminstone väldigt avskräckande drog. För nu har han återkommit och hackat ett nytt hål i träfasaden på vårt hus, på exakt samma ställe som i fjol. Då lappade en snickare igen hålet. Fast det hjälpte ju inte.

Jag har frågat experter och det visar sig att hackspettar gärna uppför sig så här illa. Det kan de hålla på med, i skydd av fridlysningen de lever under. Nu skulle jag vilja hävda att Hackes intrång bör medföra dödsstraff, men jag har inget skjutvapen. Hade jag ett skulle jag ändå aldrig träffa utan snarare göra fler hål i väggen, om än lite mindre. Att jag vill bli av med honom för gott är helt solklart.

Mer erfarna jägare skulle säkert kunna fälla detta odjur, men hur länge ska man i så fall sitta orörlig där ute och vänta på att herrn behagar komma och sätta igång sitt dagsverke?

I min nöd vände jag mig redan i fjol till Anticimex. Ifall det kunde finnas något för hackspettar ätbart i träet, men det slog de bort. Snarare, sa en expert, handlar det om att kåken utgör en bra resonansbotten när herrn skickar trånande signaler till fruntimmer som kan tänkas vara intresserade av honom. Och då menar han definitivt inte mig.

I höstas satte jag upp en fågel av trä som skulle vara avskräckande. Noll effekt. Nu har jag satt upp en metallvariant som kostade flera hundra. Samtidigt har jag knutit upp tunna plastpåsar med aluminiumfolie på snöre för att de ska fladdra och prassla kring knuten när det blåser.

Kommer det att ha någon effekt? Det verkar i alla fall helt bortkastat att ta dit snickaren igen, och ingen försäkring gäller heller, det kollade jag också i fjol. "Force majeure" försökte jag, men det skrattade de bara åt ...

Fick veta en del intressant i ett inlägg från en vän på Facebook, fakta som kanske kan intressera fler. Den här experten tror inte att spetten är på friarstråt:
"De skador som hackspettar orsakar på trähus är inte trummande som arterna har under våren för att markera sitt revir. Istället utgörs det av ett oregelbundet hackande varmed hackspetten antingen söker mat eller tar upp bohål. De är då de arbetar med kraft i mejslandet och orsakar skador. Oftast sker angreppen på husfasader på husgavlarna strax under taket.
Många teorier finns om varför hackspettar angriper hus men något enhetligt svar kan inte ges. Ibland kan det vara så att träfasaden är gammal och innehåller skadeinsekter som hackspetten hör och gör näringssök på. Ibland kanske den hör andra ljud som gör att den tror att det finns vedinsekter där t ex ett getingbo på vinden innanför det angripna stället, tickandet från en klocka eller knäppandet/surrandet från elanordningar typ elmätare, ledningar, transformatorer eller reläer.
Även helt ny träpanel kan angripas utan att någon av dessa förklaringar håller. I dessa fall rör det sig troligen om att hackspetten söker ett övernattningshål, alternativ bohål, och av någon anledning finner huset attraktivt. Flera fall finns beskrivna där äldre hus med gammal träfasad med hackspettshål har bytts ut till ny fasad och sedan har hackspetten tagit upp nya hål på samma ställen som där de fanns på den gamla panelen."

Tyvärr tyder det mesta på att min objudne gäst fortsätter fara runt som en gäckande skugga. Om han inte råkar ut för en olycka med dramatiskt slut ... jag blir inte ledsen om han så att säga flyger ihjäl sig, fridlyst eller ej!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Anonym2:53 em

  Får alltså fridlysta djur bära sig åt hur som helst??? lite som diplomatisk immunitet alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hopplöst, när man helst av allt vill ha dödsstraff för förbrytaren ...

   Radera
 2. Släkten i Kalifornien hade samma problem, de blev tipsade om en färg som hackspettarna inte gillade. Tyvärr minns jag inte hur det slutade, men tanken att en färg eller doft skulle kunna avskräcka dem låter inte helt orimlig. En ornitolog kanske kan berätta hur det förhåller sig.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit i kontakt med både Anticimec och fågelexperter, men nån lösning? nej!

   Radera
 3. Kom förresten att tänka på att de kanske inte gillar kaffe - du kan kanske pula in lite kaffesump i hålet!
  M

  SvaraRadera
 4. trodde du skulle bjuda på Gevalia... eller Löfberg i Värmland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfbergs vore i s f det naturliga valet! Lila!

   Radera
 5. Intressant. Men så klart inte kul! Du får sitta och vakta :D

  SvaraRadera
 6. Skaffa en "taser", och "skjut" Hacke med den. Sedan kollar du att ingen granne står bakom gardinen, hämtar en yxa, huggar av huvudet, lägger f*skapet i en plastpåse och slänger den med innehållet i sopcontainer en bit bort. Rekommenderar containern markerat "Hushållssopor". Fridlyst eller inte, det här är ju ohållbart.

  PS. Har läst på några bloggar att fejkade ugglor avskräcker fåglar, men Hacke kanske inte bryr sig. DS.

  SvaraRadera