tisdag, mars 26, 2019

Med verklig grund

Den här gången är det dags att lista skönlitterära berättelser som bygger på verkliga händelser. Så lyder påbudet från Johanna i deckarhörnan när det är dags för ännu en topplista.

"Based on a true story" står det förvisso ofta på bokpärmen, sedan är avvikelserna många och ibland omöjliga att identifiera. Fast i själva verket är kanske varenda roman baserad på verkliga händelser? Då tänker jag på saker som författaren själv har upplevt. Tror att få säger emot mig när jag påstår att det alldeles egna livet speglas i de flesta skribenters texter. Och det gör dem naturligtvis på intet sätt sämre eller mindre läsvärda!


"Med kallt blod" (In Cold Blood) är en klassiker av Truman Capote som handlar om en riktigt otäck mordhistoria. Fyra medlemmar av samma familj dog 1959. 


"Från din syster Lovisa" är Maria Gustavsdotter debutroman och den är klart rolig att läsa. Bygger på brev från den unga kvinnan som blev missionär och levde ett ganska komplicerat liv långt från den svenska trygga vardagen. Hon var en flitig brevskrivare och hennes egna berättelser är grunden för boken.


"Bränn alla mina brev" kom ut i fjol och är ännu en framgång för Alex Schulman. Handlar om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin, som blev förälskad i Olof Lagercrantz. Den romansen förbittrade ett långt äktenskap. 


"Vindspejare" är Agneta Pleijels berättelse om hennes egen släkt och den romanen tycker jag inte att hon har överträffat sedan dess.


"Ers Majestäts olycklige Kurt" går inte att förbigå när ämnet ser ut som det gör denna gång. Haijby-affären, som utspelade sig på 50-talet i de kungligaste av kretsar, blir här en bladvändare. Per T Samuelson och Lena Ebervall har skrivit. Läs den om du inte gjort det! Författarparet har fortsatt med fler böcker i samma stil.


UPPDATERING: När jag nu klickat runt och läst andras topplistor blir jag påmind om hur otroligt många jättebra böcker jag läst som alla bygger på något som verkligen hänt! Romaner som jag hade velat komma ihåg från start! Som "Blonde" av Joyce Carol Oates, om Marilyn Monroe. Hade verkligen inte Marilyn berättat alltihop själv? (nä det hade hon förstås inte ...) Eller "Expeditionen  min kärlekshistoria"  Bea Uusma om ingenjör Andrees luftfärd. För att inte tala om "Mrs Hemingway", om författarens livliga kärleksliv och äktenskap, av Naomi Wood. O s v, o s v ...

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Med kallt blod har jag läst för så länge sedan att det nog vore dags för en omläsning. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 2. Schulman har jag läst, Vindspejare av Pleijel väntar i bokhyllan, hos skriver trevligt göteborgskt ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindspejare utspelar sig huvudsakligen väldigt långt från Hisingen ...

   Radera
 3. Med kallt blod och Ers Majestäts olycklige Kurt vill jag verkligen läsa.

  SvaraRadera
 4. Intressanta böcker, allihop. Med kallt blod har jag läst en gång i tiden och Bränn alla mina brev måste jag bara läsa.

  SvaraRadera
 5. Tack för tips! Har inte läst någon. Kallt blod verkar intressant. :)

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon av dessa, men jag har en annan bok av Samuelson & Ebervall oläst i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har två av deras olästa, ser fram emot dem. Suverän research.

   Radera
 7. Inte läst en enda så tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 8. Måste säga att jag faktiskt beundrar Johanna i deckarhörnan och några till av dina bokbloggarkompisar som varje vecka kommer upp med en ny utmaning. Suveränt!

  Har inte läst en enda bok av dom du nämnde. Det gäller även böckerna i din uppdatering.

  SvaraRadera
 9. mitt inlägg försvann ut i cyberspace. hur kunde en glömma den mest uppenbara titeln av alla: Blonde. så himla bra. Bränn alla mina brev är jag tveksam till. Från din syster Lovisa står i min hylla och väntar på exakt rätt tillfälle

  SvaraRadera
 10. Expeditionen ja, hur kunde jag glömma den. Älskar boken men den var som bortblåst när jag skrev listan....

  SvaraRadera
 11. Ja visst finns det massor av sådana intressanta romaner. Ibland är väl kanske gränsen mellan roman och biografi som är svår att definiera. Vissa biografier är ju skrivna i romanform.

  SvaraRadera