fredag, januari 07, 2022

Hur låter det?

Ljuset är på väg tillbaka. Snön lyser också upp, samtidigt som den dämpar ljuden från biltrafiken, tågen, snöröjarna och arbetsmaskinerna. Och det är just ljudet Elisa Matilda tycker att vi ska koncentrera oss på när hon ställer årets första fredagsfrågor.

 1. Vad lyssnar du på? Tystnad. Ett "ljud" jag uppskattar mer och mer.
 2. Vad hör du? Nyss kom bussen och bromsade in vid hållplatsen. Trottoaren sandas just nu.
 3. För vad slår du dövörat till? Försöker tänka bort allt hemmafixande med borr, hammare och spik, sånt som låter väldigt ofta i huset där vi bor. Inte så lätt faktiskt!
 4. Vad har du nyligen överhört? Diskussion om ett kärleksproblem mellan två unga kvinnor som gick förbi mig när jag var ute på promenad. Lät jobbigt!
 5. Vem har du senast lånat ditt öra åt? Reine Brynolfsson. Han läser "Tritonus" av Kjell Westö som radioföljetong.
Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

 1. bilarna ute bryr jag mig inte om, bara sopbilen men den kommer inte ofta. När jag var liten, körde spårvagnen förbi vår lägenhet, men efter ett par veckor hörde man inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man vänjer sig förundrligt väl! Vi hade en moraklocka som slog både hel- och halvtimme. Störde aldrig. Men om vi glömt dra upp klockan så den stannade och höll tyst, då vaknade man!

   Radera
  2. vi har haft många väggklockor, de har aldrig stört... men nu kostar det flera tusen att laga, har kvar ett par arvegods som "tavlor", ikea säljer ju bra väggklockor för hundring

   Radera
  3. Köpte en på Ikea men den tickade för högt. Tog med den till tvättstugan där den förra stulits/försvunnit - kunde nyss konstatera att den här får hänga kvar! Tick tack!

   Radera
 2. Jag gillar också tystnaden rätt så ofta. Vissa oljud går att tänka bort om jag vet att jag ändå inte kan påverka.
  Vi hade tre klockor som slog, när min make levde. Fick vi gäster så stängde de av klockorna för oss.
  När maken dog dog också klockorna. En av dem rasade i golvet och gick sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite spöklikt med era klockor ... men även urverk blir väl gamla och tar slut nån gång.

   Radera
 3. Tysnad har jag också lärt mig uppskatta på senare tid. Förr skulle jag alltid ha framförallt musik på, det gillar jag fortfarande men ibland är det väldigt skönt när det är tyst.
  Vi har fördelen att bo i ett välisolerat och väldigt tyst hus. Enda gången jag hör någon granne det är när de spikar eller borrar, men de ljuden hörs nog alltid oavsett isolering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte alla alltid musik på, förr i världen? Lyhördhet är ett gissel, men man vänjer sig vid det också.

   Radera
 4. Tystnad är väldigt skönt, dock kan jag tycka att det beror väldigt mycket på tillfället. Jag har en svag släng av tinnitus och det tjuter fasligt i öronen ibland, men just nu är den ”snäll” och tyst och då blir tystnaden ännu högre på något sätt. Men om jag är ensam hemma en kväll/natt är tystnaden inte alls lika kul��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns definitivt olika sorters tystnad, pinsam kanske, eller bara jobbig. Men om den är självvald och fridfull är den mest skön!

   Radera
 5. Tystnaden är oftast så skön. Men ibland kan det uppstå en pinsam tystnad i samröre med andra människor. Men det är oftast med sådana som man inte känner så väl. Att kunna vara tysta tillsammans säger en del om relationen. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Och så hemskt det blir om man hör sig själv bluddra på för att spräcka en oönskad tystnad ...

   Radera
 6. Tänk att jag inte hör brandvarnaren här hemma, men ett dovt ljud som grannens TV kan jag höra, ack ja, ser fram emot min ci-implantat operation.
  Kul att läsa svaren i fem en fredag.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att du får hjälp! Trevlig helg till dig också!

   Radera
 7. Du är inte ensam om att lyssna på tystnad. Carita gör samma sak. Har svårt att "höra" tystnad, känner mig mera bekväm med naturliga omvärldsljud i form av harkling, dörrstängning, vattenkran med mera.
  Det är ju så med hus som har några år på nacken. Ju äldre dom blir, ju mera underhåll behöver det. Vi har varit med om i stort sätt alla renoveringar som HSB har gjort under de 40 åren vi bott här. Nu verkar det vara lugnt på renoveringsfronten. Men sedan är detmånga ägare som satsar på nya kök just nu - högljutt det mer kan jag berätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vårt hus verkar det alltid vara någon som gör om nåt, och det hör vi. Men folk måste ju få leva och ibland hörs det!

   Radera
 8. Tystnad är underskattat. Mitt nuvarande korståg gäller den förbannade radion som står på i väntrum, ofta så lågt att man inte riktigt hör vad de säger i alla fall (vilket man i och för sig inte vill), det är bara oväsen. Och äldre hör sannolikt inget i alla fall och yngre har fullt upp med sina mobiler. Jag som tycker att jag ska kunna läsa medan jag väntar blir GALEN. Varför, i herrans namn, varför? Jag anbefaller TYSTNAD i väntrum.
  Reine Brynolfsson är enastående som inläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där när det NÄSTAN hörs är banne mig värst" Taxichaufförer har utsatt mig för det.
   Reine B är ofta bra - men nyårsdikten var inte hans bästa grej ...

   Radera
 9. jag lyssnar gärna på P1, men ibland vill jag att det ska vara knäpp tyst. det kan vara ganska underhållande att överhöra saker och ting, men påtvingade samtal på tåg och bussar är pest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemskt att tvingas delta i privata problem och annat som folk inte drar sig för att dryfta, med hög röst, på buss eller tåg-

   Radera
 10. Om du også savner Gemsweekly, så skal jeg prøve på en fortsettelse, Velkommen for å ta en titt. https://sognafaret.blogspot.com/2022/01/ukens-ord-hap.html

  SvaraRadera
 11. Jag lyssnar allra mest på tystnaden också. Efter två omgångar utmattningar är jag ljudallergiker, dock har det blivit mycket bättre. Men skvalmusik på radion går bort.Bultande och sågande i huset skulle gå på nerverna helt klart, liksom barnskrik. Haha
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vår toleransnivå sjunker med åren? För visst kan många ljud vara hemska att tvingas uppleva!

   Radera
 12. Jag uppskattar också tystnaden och när man lyssnar in den inser man att den sällan är så tyst. Det är ganska häftigt att göra just detta, kan jag tycka. Alltså att sätta sig ner, blunda och lyssna.

  Vilka olika riktningar den här bloggutmaningen tog, roligt och inspirerande att läsa de olika svaren. Så här svarade jag på de fem frågorna om ljud: https://sandrasdagar.se/5-fragor-om-ljud-en-rolig-bloggutmaning-om-ljudspar/

  Jag tänkte inte först på det här med att man kan lyssna in tystnaden. Så tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hoppar på tåget - i största tystnad, kanske ... :-D

   Radera