tisdag, februari 15, 2022

CITAT om skam eller rättvisa

 "I dag ska kommunstyrelsen i Arvika slutligen sätta ner foten i frågan om en offentlig ursäkt och en eventuellt vidhängande ekonomisk kompensation. Oavsett om man finner att det finns en juridiskt grundad skadeståndsskyldighet, kan kommunen också välja att kompensera bröderna i form av en ex gratia-ersättning – det vill säga ersättning av moraliska skäl. Måtte den ta sitt ansvar."

-Tove Lifvendahl skriver på Svenska Dagbladets ledarsida i dag om Kevin-fallet, barnamordet i Arvika 1998, en affär som hon kallar "en av de största rättsskandalerna i modern tid" och som ledde till att två personer, då minderåriga, fick sina liv ödelagda. Deras oskuld är bevisad, men någon kompensation ser de inte ut att få. Eller? Tjugo år kan ändå inte ersättas på något sätt. Men ändå: Jag delar Lifvendahls förhoppning om att kommungubbarna väljer rättvisans väg, inte skammens. Jag gillar ju Arvika, min gamla hemstad!

2 kommentarer:

  1. Jag har sett dokumentären, förstås, men jag hänger inte riktigt med. Vad har kommunen gjort för fel? Att det är en rättsskandal är ett faktum, men jag har bara koll på vad Polisen gjorde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag fattat det gäller det socialtjänsten, som inte värnade barnen som man borde ha gjort.

      Radera