torsdag, februari 17, 2022

Tid att läsa

Mia i bokhörnan har klurat ut en helgfråga i dag igen, precis som hon har för vana på torsdagar. Den lyder: Hur gör ni för att hitta lästid i vardagen?

Ja alldeles enkelt är det inte. Men i mitt fall beror det nog mest på slöhet. Brukar alltsedan jag var barn läsa innan jag släcker på kvällen, men det är numera obehagligt lätt att surfa på mobilen i stället, så länge att klockan hinner bli för mycket. Man måste ju tänka på skönhetssömnen ni vet ...

Det är alltså lite för enkelt att "glömma" den där pappersboken jag är mitt i. För att inte tala om alla de olästa som ligger och köar. Lustigt nog lurade jag mig själv nyligen, genom att nappa på ett erbjudande från Nextory: läs eller lyssna i en månad för nio (!) kronor. Då bestämde jag mig för att skaffa valuta för pengarna, så jag klippte ett gäng nyutkomna böcker i rask takt. Läste på bussen, läste en stund på dagen, läste i sängen. Jag "uppfann" tiden! Kan väl skyllas på snålhet, kanske. 

Förlängde dock inte abonnemanget när månaden var slut, nu är jag tillbaka hos mina pappersböcker. Med en bok i öronen när jag går ut på promenad, det är värdefull lästid.

Nästa gång jag går in i en läsperiod blir det nog med vårens och solens hjälp, på balkongen eller i en solstol, för då är böcker suveränt sällskap i både helg och söcken.

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. De olästa oroar mig inte... skönt att ha några böcker i reserv om man skulle råka ut för snökaos... eller stängda bibliotek!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har oläst så att räcker till två långa liv till.

   Radera
  2. jag har räknat ut att jag behöver 20 år till mina olästa böcker, det sa jag till sonen

   Radera
  3. Oj hur bar du dig åt för att göra den kalkylen?

   Radera
  4. i bästa fall läser jag hundra böcker per år, tänker leva tjugo år till... då får du räkna ut hur många olästa böcker jag har? Biblioteket kommer nog att sabba alltihopa!

   Radera
 2. att lyssna när en är ute och går är jätttebra. och snart kan en sitta ute och läsa och lyssna också. inbillar jag mig gärna. visserligen sades det snö i väderleksrapporten, men det behöver en ju inte höra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch inte mer snö nu, inte till oss som bor söder om Sundsvall i alla fall! Hörböcker funkar bra på mig, i bilen och på promenad.

   Radera
 3. Sista stycket i ditt inlägg förmee3edlar precis mina tankar. Jag menar som pensionär har man ju hur mycket tid som helst, egentligen. Men det är ack så mycket roligare att läsa böcker i solen på balkongen än inomhus. Jag läser aldrig i sängen, så det är soffan som gäller. Å just nu pågår det ju ett OS, så...

  PS. Har fortfarande inte lyssnat på en bok. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men OS - vilken medaljfest!!! - är snart över, då kan vi kanske läsa lite mer i alla fall ... fast först lite curling, lite skidskytte, lite hockey och kanske nåt mer som jag glömt?

   Radera
 4. Jag har oftast en bok i öronen när jag är ute och går och lyssnar även hemma om jag bakar eller lagar mat. Men jag har också alltid en fysisk bok på gång.Läser gärna i den en stund hemma på eftermiddagen eller kvällstid. Är ju ingen direkt tv människa-
  Men visst blir det mer läsning sommartid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser nog för mycket på tv tror jag ... men gillar ju hörböcker! Visst är det skönt att läsa i solen, med lite fågelkvitter i bakgrunden!

   Radera
 5. Ljudbok är ett sätt att hitta mer lästid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt. Långa bilresor blir kortare om man lyssnar, och kör man några timmar blir det rätt många kapitel man "klarar av".

   Radera
 6. Jag har också alltid läst en stund i sängen innan jag släcker, men nu för tiden slocknar jag ju efter en halv sida :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt gjort ... och rätt skönt också!

   Radera
 7. Lyssnar till och från jobbet de flesta dagar. Det ger lästid. Fast ibland är jag inte alltid sugen att lyssna. Då blir det något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sätt att använda nödvändig restid! Fast ibland kan det vara skönt att bara låta blicken vila på det som passerar utanför fönstret, utan att höra på något ...

   Radera
 8. Jag har många olästa böcker men ska ta mig an dem så småningom. Men just nu jobbar jag heltid.

  SvaraRadera
 9. Åh, då hoppas jag nästa läsperiod ska komma snart! För jag är urless på vintern nu. Strömavbrotten ligger på lur ikväll också när snön yr ute... och så sägs det på nyheterna att elen kommer att bli dyrare i morgon p.g.a. dåligt med vind... va?!

  SvaraRadera