söndag, februari 27, 2022

En guldgruva slår igen

Där står den, skylten som definitivt bekräftar den dåliga nyheten. Om bara ett par veckor är det definitivt slut. Då finns inte Erixons Fashion längre. I många år har ägarinnan, Marita Erixon, framgångsrikt drivit sin modebutik. Den ligger i centrala Grums, om man nu kan säga att Grums (med cirka 5000 invånare) har ett centrum, och där har man alltid kunnat hitta ett plagg man inte visste att man behövde.

Visst är det lite udda att på en ort som denna hitta en liten guldgruva i modebranschen! Mellan Ica och färgaffären, ett stenkast från apotek, begravningsbyrå, frisersalong och systembolag, har skyltfönstret lockat med väskor, sjalar och framför allt kläder (även för herrar). De lyxigaste märkena har förvisso lyst med sin frånvaro, men de har heller inte varit saknade av någon. Ändå har vi klädroade gjort många klipp.

Ta bara som exempel när jag hade min "tjejliga" på några dagars sommarbesök i Barndomslandet, en liten tradition vi försöker hålla liv i. 
-Vi måste gå på Erixons, sa jag.
Och det gjorde vi, med besked! Resultatet: alla sex handlade, blev nöjda och glada  och kassaapparaten fick glädjehicka.

Nu har ägarinnan bestämt sig för att det är dags för pension, med fler och längre besök hos barnbarnen som finns i Stockholmsområdet. Hon aviserade sin avgång och efterlyste en villig efterträdare. Sådana fanns, inte så konstigt eftersom butiken är väl inarbetad och haft en trogen kundkrets. 

Tyvärr blir det ingen fortsättning på Erixons Fashion. Fastighetsägaren ville höja hyran till ett belopp som skrämde bort den som tänkt ta över. Grums blir fattigare, för det har varit både bra och kul att ha en svängig modebutik "mitt i byn".

I några dagar till är det ändå öppet. Skylten på trottoaren berättar som ni ser att det är 70 procents rabatt på allt, men den 18 mars låses dörren för gott. Sorgligt är vad det är. Inte för att jag inte shoppar så det räcker ändå, men för en liten ort som denna borde det naturligtvis vara kanonbra att kunna skryta med en modebutik som inte ligger de stora kedjorna efter när det gäller att vara med sin tid.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Skyltsöndag idag förstås, för ett antal bloggare som BP har listat här. Kan naturligtvis inte garantera att alla skyltar just i dag. Men en skylt fick ni i alla fall se här hos mig!

20 kommentarer:

 1. Tråkigt när butiker måste lägga ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt när det gäller trevliga butiker, eller hus? Denna blir saknad!

   Radera
 2. Grums utan Erixons, tråkigt!

  SvaraRadera
 3. giriga fastighetsägare finns även i denna storstad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns förmodligen överallt ...

   Radera
 4. Usch vad trist att en sånt här ställe slår igen. Men man får hoppas att fastighetsägaren tänker om vad gäller hyran och att det då inte är försent, annars så kanske han inte får nån hyresgäst alls.....
  KRAM/Susie
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att loppet är kört, tyvärr. Vet inte vad som kommer i stället.

   Radera
 5. Visst gör det ont att läsa att en så framgångsrik och uppenbarligen välmående butik tvingas gå i graven på grund av ockerhyra.
  Jag menar Grums är ju inte precis en världsmetropol, så man borde ha varit angelägen att måna om en sådan butik. Men girigheten segrade igen. Tyvärr.
  I stor-Stockholm finns ju liknande butiker som är framgångsrika och ligger "på vischan" på platser, där man absolut inte skulle förvänta sig finna en klädbutik. Ett exempel är Modevillan i Vendelsö, ett annat är PePe i Täby Kyrkby. Båda har överlevt - än så länge i alla fall.

  Tack för ditt fina inlägg, skylten och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bör faktiskt värna de udda butikerna!

   Radera
 6. Trevligt med ett besök hos Erixons i Grums I grums har jag varit men tyvärr missat denna "pärla".
  Fint att få berättat lite om bakgrunden och hade jag hittat hit hade det troligen också blivit några inköp.
  Trist med giriga fastighetsägare som inte förstår vitsen med att bevara en klenod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu lär du inte hinna dit ... kan misstänka att utbudet vid det här laget är rätt magert, det har varit rea länge - även på det som var nytt till våren.

   Radera
 7. Trist när bra butiker måste läggas ner. Grums lät bekant, och när jag googlar så tror jag att vi kanske sprang igenom där på "Solastafetten" för en herrans massa år sedan när jag gick på Röda Korsets sjuksköterskeskola så var jag med i ett gäng som sprang från Göteborg till Karlstad under några dagar..hur kul som helst, vi kan ha passerat Grums?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du passerade ganska säkert Grums då! Men jag antar att du inte stannade ö h t ...

   Radera
 8. Det är så trist! I både Norrköping och Linköping lägger den ena dambutiken efter den andra ner. En ägare sa att unga kvinnor inte får lån på banken för att ta över, då väljer de hellre anställning hos kedjorna.
  Finns det tråkigare dambutiker än kedjor med 50 plagg av varje modell?
  I Söderköping har vi fortfarande tre små dambutiker, varav två har kläder i min smak. Eller ... nej, en. Den andra är däremot bra på byxor. Den tredje har bara slinkigt stormönstrat. (Eller också är jag elak, jag går inte in där sedan många år tillbaka när de hade såna tråkkläder. Tänk om de bättrat sig 😬)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste kanske ge dem en chans till då? De stora kedjorna kan ha jättebra grejer, men vill man ha lite "egen" stil kommer man inte så långt med HM, Lindex och KappAhl.

   Radera
 9. Jag vurmar också för de privata små klädaffärerna, jag har hittat en till min stora glädje här i Falun. Varje gång jag går på Systemet passerar jag där och tittar gärna in. I Ludvika har de flesta lagt ner, senast Byxshopen som funnits länge, och som sålt mycket annat än byxor. De hittade ingen som ville ta över när de går i pension. Utarmat, det blir centrum överallt, inte ens de stora kedjorna vill vara kvar. Och dem saknar jag inte på samma sätt heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det sorgligt när städernas centrumkvarter ser ut som nån övergiven stad i vilda västern efter våldsam skottlossning ...

   Radera
 10. Verkligen trist när såna anrika gamla guldgruvor klappar igen... Synd att ingen kunde ta över, så dumt att chockhöja hyran på det där viset!

  Du får passa på att tokshoppa där nu medan det fortfarande är öppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har just varit där med syrran, som fick en vårjacka, två överdelar och en sjal för lite mer än en femhundring! Jag gick ut med två tunikor för 230 spänn, tillsammans ...

   Radera