söndag, februari 13, 2022

Till kärlekens lov

❤️I morgon är det dags igen: vi firar Valentin och därmed också Alla hjärtans dag. Det kan ju vara en bra dag för att titta på kärlek, eller att läsa om mer eller mindre storslagen romantik.

❤️Romantiska ögonblick som gjort intryck  på filmduken tänker jag på Marlon Brando och Maria Schneider i "Sista tangon i Paris" som innehåller otroligt laddade kärleksscener. Det sprakade också om än lite tystare kring Meryl Streep och Clint Eastwood i "Broarna i Madison County". "En stjärna föds" i senaste versionen, den med Lady Gaga och Bradley Cooper, platsar också i den här elitgruppen. Jag vill se om alla tre!

❤️Om vi i stället tänker på tv-serier går det inte att gå förbi "After Life" (Netflix) av och med Ricky Gervais. Tredje och avslutande säsongen om änklingen som sörjer sin älskling höll inte riktigt samma klass som de två första, men den är god nog! Jag tycker också att Josephine Bornebusch gjorde en jättebra serie i "Älska mig" (Viaplay).  Ännu en svensk serie som var överraskande bra i mitt tycke är "Våra vänners liv" (SVT Play), där kärleken får sina törnar men (förstås) är en viktig beståndsdel i historien.

❤️Som lämplig läsning i Valentin-tider kan jag tänka mig David Nicholls "En dag" (One Day), eller den evigt gröna och fullständigt underbara "Kristin Lavransdotter" av Sigrid Undset. Moderskärlek kan också vara starkare än allt annat. Läs "Min vänstra fot" (Down All the Days) av Christy Brown om du behöver övertygas om det. Vill man hellre fördjupa sig i kärleken till en fyrbent varelse kan jag rekommendera Barbro Lindgrens berättelse om sin älskade hund, "Rosa, prinsessan av Fäholmarna" (en s k vuxenbok till skillnad från alla hennes lysande barnböcker). 

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Akterseglad igen. Borde väl hålla mig till geléhallon, men inte ens de gillar jag;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om du inte skulle gilla filmen med Brando? Det är bra tryck i den!!!

   Radera
 2. Jag minns helst Sista tangon i Paris med en skämskudde att gömma mitt gapflabb i... mina kompisar gillade inte att jag fick ett hysteriskt skrattutbrott någonstans mitt i där alla höll andan...

  Jag håller med om att del tre i After Life inte var riktigt så bra, det var mer sorgligt och lite för långa sekvenser med natur och tänkande.

  Broarna i Madison County... jag tror att jag läste den innan jag såg den. Grät hejdlöst både till bok och film.

  Kristin Lavransdotter läste jag i slutet av 90-talet - kanske dags att läsa om igen? Har säkert glömt det mesta. Läser och tittar på så mycket att det nya tenderar att tränga ut det gamla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst "Broarna", bara sett filmen men tycker den är fantastisk. Klart man blir kär i Clintan! Lavransdotter fanns som radioföljetong för inte så länge sen, jag lyssnade och ja, den håller!

   Radera
  2. Den måste det ta mååånga timmar att lyssna på!

   Radera
  3. Radioföljetongen hade den nyligen i sitt utbud. Jag har inte hört hela - men läst på papper.

   Radera
 3. Broarna i Madison County...såååå bra, och vilket skådespel! Tyvärr har jag inte sett "Sista tangon i Paris". "En stjärna föds" har jag sett, den var bra.
  Älska mej är också bra, hon kan hon Bornebusch! Tack för alla de andra tipsen! Och ha en fin Alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du och Valentin får trevligt tillsammans i dag, med eller utan hjärtlig underhållning!

   Radera