torsdag, februari 17, 2022

"Ursäkta att vi förstörde era liv!"

Om du inte sett den här dokumentären, tre delar, så gör det. Den finns på SVT Play .
Vad är ett förstört år värt? Vad är tjugo förstörda år värda? Vad är en förlorad barndom värd? Det går inte att förstå även om man verkligen försöker. Men vi verkar ha fått svaret: de är åtminstone mätt i pengar inte värda någonting.

Två små bröder, 5 och 7 år gamla, förklarades skyldiga till mordet på sin 4-årige lekkamrat Kevin i Arvika 1998. Det slog polisen fast, utan utrymme för tvivel. ”Stenklart” var ett ord som användes. Någon prövning i domstol blev det aldrig.

Som resultat av en långt utdragen barnmisshandel hade man fått ett ”erkännande”. /.../  När så det stod klart att pojkarna faktiskt var oskyldiga började nya kvarnar mala. Men skadestånd gick inte att kräva på vanlig väg, för lång tid hade gått. /.../  

Nu har kommunpolitikerna ältat ärendet i flera varv. Och kommit till resultat: En ursäkt fick Christian Karlsson och Robin Dahlén vid ett möte på onsdagskvällen, efter många om och men, tjugofyra år efter händelsen som ödelade deras liv, en offentlig ursäkt som bröderna har önskat. Fast inga pengar. Inget skadestånd. Eftersom ”inga formella fel har begåtts”. Och familjen säger nu att de inte längre kräver någon ekonomisk kompensation. /.../ 

Det finns möjlighet för statsmakten att gripa in och betala en ersättning ”ex gratia”, alltså av nåd och för den goda sakens skull. Jag hoppas innerligt att regeringen ska agera – och att Arvika får skämmas ännu mer. För skamlig är behandlingen av två barn som fått betala oerhört dyrt för missgreppen de utsatts för. ./.

Läs min oavkortade text om efterspelet till fallet Kevin på News 55, här. Öppen för alla inledningsvis innan den liksom tidigare krönikor bara blir åtkomlig för prenumeranter. 

Eftersom jag har en bit av mitt hjärta kvar i Arvika, där jag bodde, gick i skolan och fick mitt första jobb och dit jag fortfarande återvänder ofta, känner jag mig lite extra engagerad i det här fallet och dess upplösning. Påpekas bör kanske ändå, att jag inte känner någon enda av de inblandade personerna, vare sig de drabbade eller kommunens representanter, inte heller de som var med och utredde mordet.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Ett skadestånd ska de här två unga männen få. Regeringen borde agera. Att det gått många år talar väl för ett skadestånd och inte tvärtemot.
  Jag blev väldigt förvånad.
  Så här får det inte gå till!
  Ha det fint.
  Primrose.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gruvligt upprörande!

   Radera
 2. Ja! Det är skamlöst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullständigt. Och det är vi många som tycker. Om det nu kan spela någon roll?

   Radera
 3. När inga myndigheter tar ansvar så kanske det är dags att starta en insamling, inte för pengarnas skull utan för att visa hur många vi (förhoppningsvis) är som skäms å myndigheters vägnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snuddat vid den tanken. Men det borde inte behövas!

   Radera
 4. Det är en hemsk och helt ofattbar historia. Bara att se förhören med dessa små pojkar gjorde mig både ledsen och förbannad! Och vilket skitsnack att det gått för lång tid för att ett skadestånd ska kunna betalas ut. Ju längre pojkarna fått lida, desto högre borde skadeståndet vara! Arvika kommun borde verkligen skämmas! Nu måste staten ta ansvar, och betala ut skadestånd!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svårt att titta, till och med. Att de nu säger att de inte kräver några pengar - ja, hur djupt kan det sitta? Utan tvekan är e skadade för livet.

   Radera
 5. läskigt att skadestånd kan man få om man våldtagit nån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juridikens vägar är verkligen svår att förstå sig på för os, vanliga medborgare!

   Radera
 6. Stor eloge till dig! En väldigt bra,informativ och belysande text. Detta är verkligen ett haveri från alla ansvarigas sida. Och de är många. Hoppas och önskar att regeringen nu kan gå in och lämna ersättning. Detta är så viktigt.
  Har sett dokumentären och det hela är rent förfärligt.
  Och detta är alltså Sverige. Riktigt illa! Var har man gjort av sin heder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det nästan svårt att se dokumentären! Den förskräckliga hanteringen av två små rara pojkar! som naturligtvis inte begrep vad det handlade om ö h t!

   Radera
 7. Justitiemord, helt klart! Om man ber om ursäkt för något så har man gjort och medger ett fel. Så någon skuld ska absolut läggas på kommunen.
  Killarnas liv är ju i stort sett förstört, och det borde dom fått ett saftigt skadestånd för. Kommunen borde skämmas. Nu är det bara att hoppas att staten går in med en rimlig ersättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar så om de får några pengar. Hoppas! Den där ursäkten känns inte så stark, om man säger så.

   Radera