tisdag, februari 01, 2022

Läsning från Afrika

Böckerna vi sätter på prispallen i Tisdagstrion ska denna vecka ha anknytning till Afrika, så har Ugglan & boken bestämt. Här finns möjligheten att plocka in fem Nobelpristagare (Soyinka, Mahfouz, Gordimer, Coetzee och så den allra färskaste, 2021 års Abdulrazak Gurnah). De två första har jag nog inte läst, Gurnah ligger här och väntar. 

I stället tänker jag på "Ett ögonblick i vinden" (An Instant in the Wind) av sydfrikanen André Brink. Den sög jag i mig! En romantisk historia om vit rik flicka och fattig svart man. Det där var den första av Brink jag läste, det blev flera.

Sedan hamnar jag ofelbart i Nigeria, detta jätteland där det naturligtvis dräller av begåvningar. Jag återkommer ideligen till Chimamanda Ngozi Adichie. Hennes "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) berättar historien om Biafra-kriget på ett fullständigt lysande sätt. Måste-läsning! Alla hennes böcker (läste just den senaste som dock inte är en roman, "Anteckningar om sorg"), är just lysande! När får hon Nobelpriset, hon skulle kunna bli den sjätte med afrikanska rötter?!

Chimamandas landsmaninna Ayòbámi Adèbayó (måste vara ett av världens mest svårstavade namn?) har skrivit "Stanna hos mig" (Stay With Me). Det är en kärlekshistoria om en barnlös kvinna mitt i ett samhälle där kvinnorollen är tydligt definierad, men där hon inte riktigt passar in. Kanonläsning (som redan nått en stor publik) med lite överraskningar och lite näsduksbehov!

PS Blir plötsligt påmind om en bok som förvisso inte är skriven av någon afrikan, men en svensk. Eric Lundquist skrev "Ingen tobak, inget halleluja" och det är en humoristisk skildring av svenska missionärer som har till uppgift att omvända afrikaner till den kristna tron. Ännu en svensk bok dyker upp i min skalle: "Längta hem" av Lennart Hagerfors, om hans uppväxt med missionärsföräldrar i Kongo. Afrika med svenska ögon, alltså, men med god inblick i den tidens samhälle.

Copyright Klimakteriehäxan 

34 kommentarer:

 1. Fördelen att vara med i en bokcirkel är att man läser böcker som man inte skulle ha gjort om man valt själv, tror det var genom min bokcirkel, eller var det genom en annan blogg, hm, nu minns jag inte, men i alla fall, jag har läst " En halv gul sol" och blev verkligen betagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hon var väldigt ung när hon skrev den, inte ens född när Biafrakriget pågick! Men bra reearch, bl a intervjuade hon faktiskt sina egna föräldrar om deras upplevelser.

   Radera
 2. Jag har inte läst någon i den här trio heller, men jag blir i alla fall glad över att jag känner igen samtliga. Och En halv gul sol står faktiskt i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chimamanda är galet bra. Avundas dig nästan som har den oläst!

   Radera
 3. Stanna hos mig har jag oläst i bokhyllan

  SvaraRadera
 4. Tvåan och trean har jag läst. Och jag håller med om att namnet på författaren till Stanna hos mig är svårstavat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brink kan du ta till när du behöver något lite mera lättläst kanske?

   Radera
 5. Stanna hos mig vill jag läsa.

  SvaraRadera
 6. Brink har jag faktiskt inte läst, men väl de andra två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre är i var sin genre, kan man väl säga. Brink skrev flitigt och jag tycker han är både lättläst och läsvärd.

   Radera
 7. Intressant! Och trion känner jag till och har läst."Stanna hos mig" fastnade jag extra för. Men det gjorde jag nog egentligen för alla tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är triss i ess enligt mitt sätt att se!

   Radera
 8. har läst annat av Brink. En halv gul sol och Stanna hos mig har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var produktiv, det är Chimamanda också, men Adebayo har jag inte sett mera av?

   Radera
 9. En halv gul sol och Stanna hos mig har jag läst. Bra böcker båda två, tycker jag. André Brink måste jag titta närmare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brink sålde bra på sin tid. Skrev mycket, både på engelska och afrikaans. Dog lite spektakulärt ombord på ett flygplan!

   Radera
 10. känner till böckerna men har inte läst, väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 11. Skriver genast upp Adebayo på läslistan.

  SvaraRadera
 12. Nu har jag funderat en stund för att komma på titeln på en bok som utspelar sig i Sydafrika. Boken kom nog ut på 1980-talet och handlade om en vit pojke som boxade. Hans motståndare var svarta allihopa. Tror att han vann alla sina matcher och gillades av sina svarta kompisar. Men inte kommer jag på titeln...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ensam är stark??????
   Jag råkar ju gilla boxning, fast jag aldrig kan förklara varför ...

   Radera
 13. Stanna hos mig har jag läst och gillar, En halv gul sol vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra läsning båda två!

   Radera
 14. André Brink tror jag faktiskt aldrig att jag läst något av, fast jag förstås känner till honom. Det borde jag nog göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat detjag läst av honom, kanske 4-5 romaner. Han skrev mycket.

   Radera
 15. En halv gul sol har jag läst, och André Brink läste jag i tonåren (minns dock inte titeln...). Stanna hos mig har jag spanat på förut, nu skriver jag upp den på läslistan!

  SvaraRadera
 16. En halv gul sol och Stanna hos mig har jag läst. Tack för tips om Brinks bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brink är av en äldre generation och det tror jag märks, men jag har gillat hans romaner.

   Radera
 17. Ett ögonblick i vinden hade jag inte hört talas om, men de andra två har jag läst och tyckt mycket om.

  SvaraRadera
 18. Ett ögonblick i vinden vill jag läsa! Dina andra två böcker är jättebra!

  SvaraRadera