torsdag, februari 24, 2022

Nu vaknar rysskräcken

Det är förvisso aldrig roligt att bli påkommen med att ha fel. Men ibland känns det extra sorgligt. Idag är en sådan dag. Fortfarande när jag släckte lampan i går kväll var jag naiv nog att tro, att Ryssland, d v s president Vladimir Putin, skulle hejda sig. Inte skulle han väl ge order om ett militärt anfall mot Europas största nation, normalt sett ett "broderland" där ryssar och ukrainare blandats i många år!

När jag vaknar är det krig. Ukraina är under bred rysk attack, både från luften och på marken. /.../ En enig omvärld staplar fördömanden på varandra: EU, FN, Nato, nationella ledare i snart sagt varje självständig nation (utom Belarus) uppmanar Putin att ta sitt förnuft till fånga. Frågan är väl om han har något över huvud taget? /.../

Att denna dag är en mörk dag för hela Europa står utom alla tvivel. Att Ukraina har en demokratiskt vald regering spelar ingen roll. Att Putin vill ta tillbaka ett jätteområde som blev självständigt när Sovjetunionen upplöstes är uppenbart. En humanitär katastrof kan bli resultatet. /.../

Visst minns vi broschyren "Om kriget kommer" som alla fått i brevlådan i olika utgåvor ända sedan 1943. Det rådde åtminstone när jag var barn ingen tvekan om var Den Lede Fi lurade. Är det dags nu för rysskräcken att få nytt liv?

Läs hela min fundering om det som hänt och händer (utvecklingen kan gå snabbt!) denna dystra dag på News 55. Inledningsvis är texten öppen för alla, senare endast för prenumeranter.

Copyright Klimakteriehäxan 

4 kommentarer:

 1. Anmärkningsvärt att det är flera bloggare som "avhandlar" dagens händelser i Ukraina. Till och med jag med min tramsblogg.

  "Vem kan stoppa Putin? Ingen, som det verkar just nu." Ja du, där har du helt rätt i. Å det är faktiskt västvärldens "fel". Putin struntar väl i västvärldens sanktioner. De rör honom inte i ryggen. Han bryr sig bara om sig själv. Varför?

  Jo, han har suttit vid makten i hela 22 år. INGEN har någonsin opponerat sig. Eller jo, klart man har, men då försvann man eller blev mördad/fängslad. Klart att han måste känna sig som helt oövervinnerlig. INGEN har ju någonsin gjort nåt för att stoppa honom.

  Det enda hoppet jag har kvar är att han efter 22 år vid makten och total "succé" i hans ögon kanske blir aningen "övermodig" och gör fel. Som invasionen av Ukraina till exempel.

  En förhoppning från min sida, helt klart, att han blir "övermodig" alltså. MEN att han över huvud taget kunde gå så långt som att invadera Ukraina är faktiskt västvärldens "fel" som tillät honom trots massvis med förvarningar att "våga" gå in i Ukraina. Han har lekt med västvärlden ett bra tag nu. Varken USA, EU, NATO, FN med mera agerade förutom med hot om sanktioner. Löjligt om du frågar mig.

  PS. Om jag hör ordet sanktioner en gång till så spyr jag. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du vid det här laget spytt en hel del ... Ser nu att några Rysslanskännare funderar på att detta skulle kunna bli Putins fall. Tänk om det ändå vore så väl! Fast vad får vi i stället i så fall?

   Radera
 2. Aj, då! Var för sen med att hinna läsa dina funderingar på News 55. Men har läst dem här.
  Jag är ju uppvuxen med en pappa som sedan han var ung trodde på och kämpade för människors och länders frihet. Han reste till Finland och Vinterkriget när han var 18 år och som 19-åring till Norge och ägnade efter krigets slut 1945 sin tid till just detta. Verkligen en sann idealist som handlade och det gjorde han runt om i världen under många år.
  Putin är maktgalen och det var ju Hitler också och fler likheter finns. Även 1939 såg omvärlden på och funderade.
  Nu är ju läget med kärnvapen ett annat. Helt klart. Och väldigt obehagligt.
  Vad som nu ska hända

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar varje dag när man vaknar: har det brutit ut överallt nu? Hemskt. Synd att du inte hann läsa hela krönikan, det som står här är väl högst en tredjedel. Men det är smällar man får ta! (är du jätteintresserad kan jag maila dig om du först ger mig en mailadress)

   Radera