fredag, februari 18, 2022

Snabba vykort i mobilen

Flera nyanser av grått kan också bli ett rätt kul vykort, eller hur? Många trappsteg, noga räknat 119 stycken, blir det för den som går ner (eller upp förstås) i Harald Lindbergs
trappa mellan Klevgränd och Katarinavägen på Södermalm. För egen del avstod jag den
lilla bergsbestigningen, tog först bilden och sen bussen.

Vykort säljs fortfarande, det har jag noterat med viss förvåning. Förvåning, eftersom det är så mycket snabbare och säkrare att skicka över en bild digitalt, utan att betala porto dessutom. Man tar ett foto med mobilen, vars kamera numera i princip alltid är obegripligt bra, och sedan behövs bara ett par klick så har vykortet nått sin adressat.

Så kan man alltså använda sin mobil, och det gör vi också. Frågan är hur mycket vi egentligen använder den som telefon? Det är utgångspunkten för Elisa Matilda när hon ställer sina fredagsfrågor denna gång:
 1. Hur mycket använder du ring-funktionen på din telefon? Dagligen, flera gånger.
 2. Vad är ditt längsta telefonsamtal med någon? Är ingen långpratare rent generellt, men nog måste jag har surrat i en timme med någon någon gång?
 3. Hur mycket tid spenderade du i telefon som tonåring? Inte mycket. Fanns ju inga mobiler då.  
 4. Är ljudet normalt på eller av? Av på natten, på på dagen (om jag inte glömt alltså).
 5. När spenderar du mest tid med att använda telefonen? Av och till under dagen. Lyssnar på saker när jag promenerar. Surfar, spelar spel, pratar med folk, läser mail och kollar nyheter. 

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. bombar inte vänner med mina bilder... nej, i tonåren ringde man inte så mycket, kompisar träffade man ändå.
  Stänger aldrig av mobilen, inte sedan när våra tonåringar var ute sent på kvällen... behövde kanske skjuts hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närvaron av tonåringar i hemmet betydde förvisso en annan användning av telefonerna!

   Radera
 2. lyssnar gärna när jag går. pratade inte mycket i tonåren. ljudet är absolut på på natten. kanske vill något barn nå mig då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi ska nås på natten får man ringa på den "riktiga" telefonen - vi har den kvar, än så länge. Signalen vaknar man definitivt av.

   Radera
 3. Jag har kämpat mig upp för de trapporna en vacker vårkväll för ca 15-20 år sedan.
  Vacker bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst blev det ett kul foto! Tror inte jag ska springa upp och ner där särskilt många gånger ...

   Radera
 4. Måste säga att jag blir mycket gladare över att få ett vykort (helst brev) än att få en bild överskickad digitalt! Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när vykortet kommer en vecka efter att avsändaren kommit hem ... men visst, snigelpost har sin egen charm, det kan inte förnekas.

   Radera
 5. Telefonen var inte så viktig för mig i tonåren. Men desto mer för mina barn. Nu senaste, så snapchattas det mellan de yngre barnen och det går på nätet.
  Visst har jag skickat nåt enstaka foto/vykort gm mobilen!
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att jag bodde inneboende under min tonårstid begränsade det telefonerandet. Det gick bra ändå! Tänk, det fanns telefonkiosker också!

   Radera
 6. Jag skickar faktiskt vykort till mina gudbarn ibland. Bara för att de ska inse att det finns saker utanför telefon och paddor också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan det kanske ha nyhetens behag! Så kan man berätta om frimärken också ... och kanske mynt och sedlar när man ändå är i gång?

   Radera
 7. Du och jag är ju ungefär samma årgång och minns den tiden där det inte fanns några mobiler. På gott och ont om jag ska vara ärlig.
  Sedan gör du betydligt mera med din mobil än vad jag gör. Mitt största "användningsområde" är nog blogg- och mejlläsning med morgonkaffet. Ja, morgontidningen också då. Använder nog telefondelen minst...

  PS. Bilden du tog av trappan är en absolut höjdare:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst använder jag mobilen flitigt. På gott och ont, som du säger! Kul att du gillar bilden!

   Radera
 8. Riktigt snygg bild av trapporna. Och trapporna har jag testat för några år sedan.Kul att läsa dina svar. Och visst är det smidigt att använda mobilen till annat än att ringa. För egen del har jag dock alltid kameran med mig. Men mobilen är ett bra komplement. Använder den mer för att filma. Och lyssnar gärna på böcker, P1 och på en del poddar när jag är ute och går.
  Minns tiden utan mobil och vilken frihet det var. Inte minst att resa runt i Europa på 16- åring och att då rinte vara nåbar. Fint sen att ringa "Collect call" från en telefonkiosk när pengarna började sina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att jag tycker att jag tar sämre bilder med kameran än med mobilen, det känns konstigt! Skänkte bort alla mina systemkameror (hade tre åtminstone) med tillbehör för några år sedan. Har en kompakt Canon nu, rätt bra men som sagt mobilen levererar! Just det, collect call finns väl inte längre????

   Radera
 9. Jättefin bild!
  Margaretha

  SvaraRadera
 10. Du använder mobilen fullt ut, det gör inte jag. Min Iphone är väldigt liten (eget val) och jag har jätteproblem med mina tjocka fingrar och små siffror. Känner mig hela tiden som en elefant i porslinsfabriken... Jag gillar äkte vykort jättemycket, de gånger jag får ett blir jag otroligt glad och sätter genast upp dem på kylskåpet. jag skickar också gärna vykort ibland, en trevlig uppmuntran eller hälsning. Jasså, skulle vi prata om ring-ring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skickade alltid vykort till min mamma när hon levde, hon uppskattade det. Nu händer det att jag skickar något enstaka bara. Kanske skulle du byta mobil, det finns modeller som har "snällare" knappsatser!

   Radera
 11. Skriver ett par vykort när jag är ute och reser, tycker det är lite kul med det skrivna vykortet. Men jag skickar också vykort via appen "riktiga vykort" med ett foto som jag tagit, också kul!
  Jag pratade i telefon i timmar som tonåring från den fasta telefonen hemma, mina föräldrar var inte glada haha!
  Idag blir det inte många samtal pga hörseln, är så tacksam för sms..och för allt man kan göra med sin smartphone!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det snudd på obegripligt hur mycket man kan ha sin mobil till! Men hör du inte lite bättre nu, efter operationen??? Hoppas det!

   Radera
  2. På tal om att höra bättre, visst lät det bättre förr. Ljudkvaliteten i en gammal fast telefon är ju hästlängder bättre än i dagens mobiler. För att inte tala om musik, musiken jag spelade i min stereoanläggning på 80-talet var ju överlägsen dagens uppspelning från Spotify även i en bra högtalare. Är vi på rätt väg, eller styr pengar och bekvämlighet för mycket idag?

   Radera
  3. Den frågan har jag förstås inget svar på, men man pratar förvisso i mobilen i rätt röriga miljöer ibland, det gör ju att man hör sämre. Förr i världen satt man väl hemma i lugn och ro och pratade, ostört?

   Radera