söndag, juli 15, 2018

Akta dig för kroken!


Det finns skyltar som talar sitt tydliga språk, ibland i text, ibland i bild, ibland med en kombination av båda. Men det finns också skyltar vars budskap man kan tveka om.

Ta den här skylten som sitter nere vid hamnen i Puerto Soller på Mallorca. Den riktar sig mot land, så den som går ut på piren möter den. Men den går ju att tolka på flera sätt! Om fiskar går på torra land kan detta vara en varning: se upp för jättestora krokar. Om det i stället är en fiskare som läser skylten kan han kanske ta det som en uppmaning: använd stor krok om du ska fiska här. Alternativt är det en varning: meningslöst att ens försöka, fisken här är knappt större än din krok. Eller bara en upplysning i största allmänhet: visst nappar det!

Jag blir påmind om en gammal historia från biståndsvärlden: det europeiska hälsoteamet föreläste i en afrikansk by om malariamyggans eländiga smitta. Man pekade på en affisch med en mygga för att förklara hur den stack och hur farlig den var. Men byborna fnissade och gick oberörda från mötet. Anledning? Jo så där stora myggor hade de ju inte alls i byn!

Nu är det väl förstås så att den spanska skylten vill berätta att ingen får fiska just här, varken med stor eller liten krok. Men lite kan man väl få leka, det är ju ändå Skyltsöndag?
Fler skyltar via BP:s blogg.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. läskigt om fiskare inte plockar efter sig �� ��

  SvaraRadera
 2. (varningsskyltar är trekantiga, förbudsskyltar runda)

  SvaraRadera
 3. Vet du, jag är lika förvirrad som du! Precis som tant Hannele säger är ju varningsskyltar trekantiga medan förbudsskyltar är runda.

  MEN! Om vi tar en sådan där enkel skylt som att det är förbudet att gå på gatan (typ motorvägar) så är det ju en rund skylt med röd kant och en gubbe med ett rött streck över.
  http://www.trafikskyltar.se/media/catalog/product/cache/1/image/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/c/1/c15-1.jpg
  Men jag har sett - precis som på din skylt - skyltar utan det röda tvärstrecket. Hur ska man uppfatta det? Att det är förbjudet men inte helförbjudet? Eller lika förbjudet ...?

  Det är faktiskt rätt förvirrande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det röda strecket borde finnas, om budskapet ska bli tydligt. Men storleken på kroken (i relation till fisken) roar mig hur som helst!

   Radera
 4. Man kan ju undra... Går fisken verkligen upp på land och kollar skyltarna där? Det borde dom göra. Skulle vara säkrast, liksom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg ingen fisk på piren, men dom väntar kanske tills turisterna gått och lagt sig ...

   Radera
 5. Hahaha fina fisken den här skyltningen ju. Förbud att fiska kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja troligen, men inte glasklart ...

   Radera
 6. Det är ju det roliga med Skyltsöndag, man börjar fundera och fantisera över olika och ganska ovanliga skyltar som den här till exempel. Åsså väcks minnen på det - storyn om malariamyggan. Fisken är ju oproportionerligt liten jämfört med kroken. Så ska en succé-Skyltsöndag vara, precis så:-)
  Tusen tack för ditt toppen bidrag och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skyltar på efter bästa förmåga ...

   Radera
 7. Haha, dina tolkningar var underbara. Men, om jag ska vara enkel o simpel som jag ju innerst inne är så tycker jag att förbudsskyltar ska innehålla ett stort överkryssat x. Alltså samma skylt och så ett kryss över, då hade ju alla begripit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tydliga budskap är praktiskt, inte sant?!

   Radera