lördag, juli 14, 2018

Man ska inte alltid tro på Ingmar Bergman ...

Detta är dagen då Frankrike ska firas. Men Ingmar Bergman hänger på, även om han är betydligt yngre. Skulle som bekant, ja det kan inte ha undgått någon vid det här laget, ha fyllt 100 just i dag.

Upprepar gärna, som "present" till "födelsedagsbarnet" mitt boktips om hans självbiografi "Laterna Magica" som jag nyss lyssnat på i Radioföljetongens version, suveränt inläst av Sten Ljunggren (den finns också med Reine Brynolfssons röst som hörbok).

Dock visar det sig att man ska inte tro på riktigt allt som Bergman väljer att "avslöja" om sitt liv. Tvärtom tycks han ha skarvat och slätat över i historien för ett slutresultat mer i hans egen smak. Det hindrar inte att det handlar om lysande text, så väl värd att läsa/lyssna på. Inte många skriver så bra!

Ikväll sänder dessutom Sveriges Television hans "Sommarnattens leende" från 1955 med bl a Harriet Andersson och Gunnar Björnstrand. Påstås vara en av hans bästa, inte heller en nattsvart historia. Tror att jag ska ge den en chans, start kl 21 i SVT 2.
Trevlig lördag på er, även om ni inte råkar fylla år!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. nej, det ska man inte, han har sin konstnärliga frihet (pappan var snäll... mamman som var elak och sträng)

    SvaraRadera
  2. Och "Sommarnattens leende" var ingen superhöjdare. Orkade inte till slutet.

    SvaraRadera