torsdag, juli 19, 2018

Helgfråga i hettan

Helgfrågan som Mia i bokhörnan brukar ställa varje vecka är på fortsatt sommar/standby-läge. Vilket betyder att frågan är den samma flera torsdagar i rad: Vad läser du just nu?

Ja jag är faktiskt själv lite förvånad över mitt svar, om sanningen ska fram. Men jag gör något jag tänkt på länge: läser Maria Lang. "Kung Liljekonvalje av dungen" kom ut 1957, och det var tydligen också det året min mamma fick och läste den. Tror att även jag plöjde den, fast förmodligen några år senare. Nu fanns den kvar i hyllan i Barndomslandet. Det var dags!

För bara fem år sedan kom en filmad version, med Ola Rapace som den legendariske polisen Christer Wijk och Tuva Novotny i den kvinnliga huvudrollen som Puck. Hade tänkt se den, men det blev visst aldrig av, det var TV4 som sände och reklamavbrotten får mig lätt att tappa intresset. Och historien, om den unga bruden som försvinner dagen innan sitt bröllop medan brudbuketten av liljekonvaljer börjar sloka, den är som ny. Känner inte igen någonting alls idag!

Maria Lang hette Dagmar Lange när hon inte figurerade som författare. Hon var i grunden litteraturhistoriker, lärare och rektor, och hennes detektivromaner blev omåttligt populära. Det blev över fyrtio böcker, den sista kom 1990, vilket var året före hennes död. Då hade hon fått titeln "Sveriges deckardrottning".

Vad jag tycker om boken? Bra språk. Lättläst. Utmärkt sommarunderhållning, och lite färg från 50-talet skadar ju inte heller! Dessutom gillar jag liljekonvaljer. Det gör väl alla?

Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Maria Lang vill jag läsa mer av, Highland cattle hindrar mig att plocka liljekonvalje på morsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lang, ja hon verkar hålla! Koskräck? Hm. Du och Kurt Olsson?

   Radera
 2. skräck mot kossornas ägare (jo, koskräck har jag också, godast ha dem på tallriken)

  SvaraRadera
 3. Utmärkt sommarläsning.

  SvaraRadera
 4. Maria Langs böcker är mysiga att läsa. Fick för mig att läsa om alla och det var kul. Läste också boken Att vara kvinna av Dagmar Lange. Intressant. Försökte se en filmatisering av en Maria Lang bok men det var lite buskis över det hela tyckte jag.

  SvaraRadera
 5. Maria Lang är kul att läsa ibland!

  SvaraRadera
 6. Jag läste Lang när jag växte upp. Men så läste jag hennes De röda kattorna i påskas och blev förvånad över det fina språket. Väldigt underhållande. Kung liljekonvalje läste jag som barn.

  SvaraRadera
 7. Där ser man, Maria Langs storhet består! Roligt! Ska se om jag hittar något mer av henne i hyllan. Vet att det har funnits fler.

  SvaraRadera
 8. Har också läst något av henne men minns inte vad nu. Kanske man ska ta en sväng förbi biblioteket och se om de har något att ladda ned!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag varit förbi bibblan! Japp, sex stycken hade de. Har lagt dem bland favoriter så kanske jag laddar ned dem sedan.

   Radera
  2. Då har du nåt att läsa i a f ...

   Radera
 9. Jag har läst 13 böcker i den serien, började för några år sedan, så den har jag läst. Kommer att fortsätta läsa Maria Lang, gillar hennes böcker1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul när något visar sig hålla för omläsning!

   Radera
 10. Det skulle faktiskt sitta fint med en Maria Lang just nu.

  SvaraRadera
 11. i den här eviga värmen får en välja sin litteratur. en blir lite trött i hjärnan

  SvaraRadera
 12. Jag har gått en fin vandring i Nora i Maria Langs Skoga tror jag den hette. En får följa med och höra om både böcker och mord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Om du träffade Christer Wijk måste man ju fråga om han verkligen var en sån snygging ...? :-D

   Radera
 13. Tror jag läst den för länge sedan, inte säker, man tycks inte vara det när det gäller Maria Langs böcker. Verkar liksom inte lämna några värst bestående men. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är inte den sortens litteratur man behöver ligga vaken på nätterna och grubbla över ... :-D

   Radera
 14. Jag tror faktiskt inte att jag har läst något av Maria Lang. Det får kanske bli en tur till biblioteket i augusti när det öppnar efter semesteruppehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst, hon är värd ett försök!

   Radera