måndag, juli 30, 2018

Hurra för pocketboken!

Det är pocketbokens dag i dag. Det har det varit hela den långa varma dagen, men jag kom på det först nu på kvällskvisten.

Böcker är underbart att umgås med, i många olika skepnader, men jag har med tiden utvecklat en särskild kärlek till pocketboken. Den är mindre, lättare och enklare att ta med sig. Ligger man i sängen och läser men råkar somna klarar näsan smällen utan större konsekvenser. Fler får plats i bokhyllan dessutom. Och så är pocketupplagan billigare än den inbundna, även om priserna gått upp en hel del.

För oss som är nästan sjukligt roade av att ÄGA böckerna vi läser är det alltså bara fördelar med pocketformatet. Travarna byggs förvisso ständigt på, av spontana inköp, titlar beställda på nätet, rea- eller loppisfynd. Ofta inväntar jag pocketupplagan av en roman jag gärna vill läsa, mer bråttom än så tycker jag inte att jag har.

En pocketbok är den som håller mig sällskap nu om dagarna: "En riktig man" (A Man in Full) av Tom Wolfe, men eftersom den är en klumpeduns på nästan 800 sidor gör jag en och annan avstickare. Senast blev det "Flytten till Cornwall" (The Cornish House) av Liz Fenwick. Tyckte först att den var i mjäkigaste laget men den vann i längden och blev helt OK sommarläsning.
Självklart var det en sak med mjuka pärmar ...

Hurra för pocketboken!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Håller inte reda på temadagar, så att det var pocketbokens dag idag har gått mig förbi.
  Precis som du föredrar jag pockets och av samma anledning. Dock läser jag inte i sängen;-) Men att håller i en inbunden bok i en solstol är inget jag kan rekommendera heller.
  Dessutom kan jag inte slänga inbundna böcker, men det kan jag göra utan större problem med pockets. Eller nej, jag slänger dom inte utan ger dom till "återvinning" till mitt jobb. Annars skulle våra bokhyllor ju svämma över;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser också till att många böcker får nya läsare, på olika sätt. Alltid bra med återvinning!

   Radera
 2. ibland vill jag bara ha texten, inte utseendet, får plats för flera pocketböcker, inte så tunga ovanför sängen heller, om någon skulle ramla ner:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2013/07/tavlor-ar-overskattat.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bevare mig för en nedramlande hylla, över dig i sängen ... även pocketböcker väger!

   Radera
  2. (hyllan ramlar definitivt inte ner, sonen har fixat ❤️

   Radera
 3. i morgon ska jag besöka biblioteket ❤️ bästa skatteåterbäring

  SvaraRadera
 4. Jag är tydligen kärringen mot strömmen, för jag föredrar inbundna böcker framför pocket, alla gånger! Dels är det liksom en annan känsla att hålla i en "riktig" bok, och dels tycker jag ofta det är så bedrövligt liten text i pocketböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med textstorleken kan jag iofs förstå.

   Radera
 5. Det är fint att ha inbundna böcker och pocketböcker har ibland väldigt liten text. Men de är billiga och lättare och praktiska att ta med sig. Läser just nu Imamens fall av Nawal El Saadawi i pocketformat. Innehållet är inte lättläst dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint, jo då, men jag har redan väldigt många ... Får jag problem med för liten text tvingas jag kanske tänka om.

   Radera