lördag, november 14, 2020

Veckans mening – om Selma

På initiativ från Robert med bloggen Mina skrivna ord pekar jag numera varje lördag på en mening som är värd att begrunda lite extra, med ett budskap som man kanske skrattar åt eller förfäras över eller helt enkelt blir fångad av. Meningen ska hämtas ur det man läst den gångna veckan. Jag har äntligen kommit igång med Anna-Karin Palms biografi "Jag vill sätta världen i rörelse", om Selma Lagerlöf. Tidigt i boken slår Palm föga överraskande fast att kvinnor var de viktigaste i den stora författarinnans liv, men att relationerna inte går att direkt "översätta" till 2000-talets tänkande. För egen del tänker jag dock ganska ofta på några karlar som Selma hade någon sorts förhållande till, men det är förstås en annan historia ...

Det är slående hur få män som över huvud taget spelade någon roll i Selma Lagerlöfs liv.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. männen gjorde inte mycket för henne; skingrade hennes barndomshem, blev ifrågasatt av männen i Nobelkommittén, och av manliga litteraturkritiker som inte var nådiga...

    SvaraRadera
  2. Ja, männen fanns ju lite på avstånd i Selmas liv men förekom mer i hennes böcker och brättelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, ofta väldigt viktiga manliga figurer i hennes historier. Kejsaren av Portugallien är en av mina favoriter.

      Radera
  3. Är inte så insatt i Selma Lagerlöfs kärleksliv, men visst var homosexualitet straffbart på den tiden!? Så jag gissar att hon höll sig till "rätt" sex i böckerna och hemlighöll kärleken till kvinnor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer nog. Men, som Palm påpekar, det går nog inte att tolka alla hennes relationer med kvinnor som sexuella, vänskap tedde sig lite olika för hundra år sen.

      Radera
  4. Det har jag inte tänkt på, men så var det kanske. Möjligen hade hennes far, löjtnant Lagerlöf, en speciell plats, men givetvis inte i någon sexuell mening.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan var definitivt mycket viktig.

      Radera
  5. Ja, med tanke på hur världen - än mer då än nu - dominerades av män, så är det lite konstigt att det inte är fler som var viktiga i hennes liv, det är sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hon var i alla fall en stark karaktär i sig själv!

      Radera
  6. Vet egentligen väldigt lite om Lagerlöf som person, men karaktärerna i hennes böcker är ju inte så sällan manliga i varje fall, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det absolut, och spännande karlar är det dessutom!

      Radera