torsdag, november 26, 2020

Pyntat eller inte?

Mia i bokhörnan har insett att det är mindre än en månad kvar till julafton. Därav denna veckas helgfråga
Har du pyntat klart?

Klart? Den 26 november?!? Nej verkligen inte! Ska se till att få upp adventsstjärnor på lördag eftersom det är första advent på söndag. Elljusstakarna brukar jag ta fram till Lucia. Men granen kommer in den 23 december och då i sällskap med lite tomtar och sånt. Jag skulle hinna tröttna annars, tappa julkänslan som jag gärna vill ha.

Annat är det ute på stan, där girlander och lampor i mängd är på plats sedan en tid, precis som att julmusten och lussekatterna säljs i matbutiken, där man också i veckor kunnat spana in såväl lutfisk som julskinka.

Det där med julprydnader är ett intressant kapitel. Har hört att en av mina bekanta är riktig julfanatiker, vilket jag inte hade en aning om. I den familjen har man oftast SEX julgranar! Vilket jobb, tänker jag, och vilka mängder med julprylar ... och hu för alla barren ... 

Mias bonusfråga gäller också graden av pyntning: Är det extra pyntat i bokhörnan? Nej. Julprylarna hamnar i köket och i vardagsrummet, läser gör jag ju lite var som helst.

Lysande renar på språng i Kungsträdgården.
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. inte en chans att hinna pynta i stan och börja tända julbelysning, om man inte börjar i tid... i år är det fel att bojkotta jul, för färg och ljus behövs nu. Jag ska bara köpa engelsk fruktkaka, sedan behöver jag inte lämna Hisingen, stannar hemma i min läsfåtölj i december

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde du gjorde din egen fruktkaka ...
   Självklart tar det tid att få upp allt. Lika bra att acceptera tidig start, kanke, för visst har du rätt: vi behöver både ljus och färg.

   Radera
 2. V har ungefär samma inställning vad gäller julpynt. Såg idag att min brf satte upp kranen på innergården och att Täby Kommun föredömligt inte tjuvstartat utan också börjat idag med att sätta upp sin speciella julgran med lysande bollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom är bäst ... vet inte om jag håller "lagom-läge" egentligen, gillar ju julsaker!

   Radera
 3. Jag har mina tre elljusstakar punkt slut. Och de lyser nu. Blir inget mer.
  Hoppas på en jul i Värmland med glögg på den inglasade altanen med värmefunktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen stjärna? Ska hämta upp mina ur källaren i dag.

   Radera
 4. jag tänkte skippa julgranen i år eftersom inte barnbarnen kommer och klär den. men då blev barnbarnen arga och sade att vi skulle klä julgranen på facetime eller på någon annan samlingsplats. men jag kommer att dra ner på allt. inte minst julmat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade också ett ögonblick på hur vi ska göra med gran. Men jag vill ha en.

   Radera
 5. Nej, inget julpynt här redan nu. Absolut inte. Är ingen julig person men på lördag tar vi fram ett gäng adventsljusstakar för att se till att de är "fit for fight" att lysa på söndag morgon. Men inte en "tomtedjävel" kommer fram förrän den 20 decembar. Helst brukar vi ju inte vara hemma över jul, men så blir det i år- Inte läge att resa bort.
  Men när vi gjort det har alltid böcker varit med.
  Och julgran vill jag inte ha någon. Har inte haft någon sedan 2001. (Då firade döttrarna jul hemma.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Granen luktar gott och lyser fint, så den får hänga med, barren till trots. Ska "göra" advent i dag lördag.

   Radera
 6. Nej, inte kan man vara klar redan. Men lite adventspynt kommer allt fram i helgen. Det riktiga julpyntandet brukar vara kring fjärde advent.

  SvaraRadera
 7. På facebook ser jag flera som redan klätt granen, tidigast var det någon som gjorde det redan i mitten av november??? JAg fattar ingenting?
  Nån gran blir det inte i år,men det finns en plastgran i källaren. Trots att det bli lite julfirande hos oss, men med en kattunge så tror jag vi hoppar gran i år. Förra året kom den inte heller fram!
  Ljusstakarna funkar inte alla, måste nog köpa en i morgon, suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle definitivt tröttna efter en så tidig start. Plastgran hade vi ett tag, men har återgått till den äkta varan. Även den konstgjorda barrade!

   Radera
 8. Hmmm är ddt första afvent på söndag. Lär nog få avvika från lussebullsbakstraditionen då eftersom jag jobbar hela dagen. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har köpt en julstjärna och fyra röda blockljus. Lite pynt hinner jag kanske med på söndagen.

   Radera
  2. Låter ju i a f som du fått till en bra start! Jag ska också köpa julstjärna har jag tänkt. Gillar dem. Men nåt bullbak blir det inte. Förr i världen bakade ungarna med mormor, som hade synnerligen god hand med både deg och barn.

   Radera
 9. Vi kör på första advent också. Och granen den 23.

  SvaraRadera
 10. Älskar att pynta med massor av tomtar till jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul när de kryper fram ur vrårna. Lagom många ...

   Radera
 11. Jösses, sex julgranar... måste va ett stort hus. Eller så blir det väldigt trångt där mellan barren. :D Tog mig från byn till stan för veckohandling denna arla mörka söndagsmorgon och såg massor av ljusslingor där, är väl ledlamporna som gjort att det frossas så överdrivet kan jag tänka. Blir motvallskärring, nästan lite grinchen. ;)

  SvaraRadera