lördag, november 28, 2020

Efterspelet efter Maradona

Få dödsfall har kommenterats flitigare, världen över. Men när Diego Armando Maradonas hjärta slutade slå började annat hända. Det är omöjligt att inte fascineras. Visste man det inte medan han levde, så står det helt klart nu: Maradona var störst! Och få människor hedras med tre dagars landssorg!

Hans livsbana saknar motstycke. Född i slummen i Buenos Aires utkant kom han som död att hamna på lit de parade i Argentinas presidentpalats Casa Rosada. Mängder av fans köade för att få ta ett sista farväl. Bråk uppstod i kön. Polis ingrep, några arresterades. Gummikulor avlossades. En tidning kallar det för kaos.

En som arbetade på den begravningsbyrå som anlitats passade på att ta en selfie tillsammans med det berömda liket. Det skulle han inte ha gjort. När nyheten om bilden spred sig blev han mordhotad, och han har bett om ursäkt. Möjligen slutar den historien där, men det är inte alldeles säkert  det handlar ju om ett nationalhelgon!

New York Post har gjort ännu fler fans superilskna, eftersom tidningen publicerade en bild på den döde i kistan. Ett par sjuksköterskor har intervjuats i argentinska medier, eftersom de kunnat berätta något om de sista stunderna i Maradonas liv. Ingen detalj är för liten för att rapporteras!

Det var också betecknande hur nyheten togs emot i en sändning i en stor sportkanal. Programledaren hör, mitt i de förberedda nyheterna, liksom tv-publiken en röst som i korthet säger: Diego orkade inte. (Diego no resistio.) Tv-studion blir helt tyst. "Spökrösten" (en inringande reporter) upprepar samma budskap. Kamerorna visar tydligt hur sorgen slår till, som en blixt. Jag har inte lyckats se hur de fortsatte sin direktsändning ...

Själva begravningen ägde rum snabbt och i kretsen av de närmaste. Men i England kräver nu en person att graven öppnas för att Maradonas DNA ska säkerställas. Det handlar om en ung man som hävdar att fotbollshjälten är hans pappa. Fler sådana krav kan tänkas dyka upp, Diego tyckte om kvinnor och de gillade honom.

Diegos italienska klubb Napoli höll en tyst minut på planen före match. Samtliga spelare hade den ljusblåa tröjan med nummer 10 och MARADONA på ryggen. "El Diez"  Tian  var ett av publikens smeknamn på stjärnan. Nu har man också beslutat att döpa om sin hemmaarena, från Sao Paolo- till Maradonastadion.

Därmed borde sagan om Diego Maradona vara slut. Men vi kan nog räkna med att fler kapitel dyker upp. Det är mer tveksamt om "det gröna fältets schack" någonsin kommer att se en spelare med samma lyskraft.

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar