fredag, november 20, 2020

En mästares macka

Sugen på en liten fredagsmacka? Då kanske du vill pröva landets bästa? Den korades i går.

I fjol kom han trea. I år vann han guld i mack-SM med en lunchsmörgås bestående av linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd. 

Skapelsen har fått ett namn också: Södermalms Hembrännare, och mannen bakom verket är Gabriel Olsson, som kommer från Kristianstad men numera bor i Stockholm där han jobbar som frilansande bagare och konditor. 

-Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma, så det är en riktig hembrännare, säger han.

Finalen i Mack-SM  hölls i år för första gången i tävlingens 18-åriga historia utan publik men sändes digitalt. Tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, syftar till att utse Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. 

Under tävlingsdagen fixade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana smörgåsar som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och nytänkande.  

Då är bara frågan hur inspirerade vi i våra hemmakök blir av den här vegetariska skapelsen. För min del kommer jag aldrig att ens försöka närma mig detta. Visst har jag både lök och morötter på lager, fast det hjälper nog inte. Men mästarmackan är i alla fall vacker att titta på, och Gabriel Olsson vann förutom den åtråvärda titeln 10 000 kronor.

Copyright Klimakteriehäxan

Källa Sveriges bagare och konditorerFoto Sara Trus

6 kommentarer:

 1. Ledsen, men den mackan går fett bort som ungdomen skulle säga. Tycker inte ens att den är vacker att titta på - less is more. Å att äta den ser ut som en omöjlighet oavsett om man använder bara tänderna eller kniv och gaffel som hjälpmedel. Nej usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev inte heller överdrivet sugen ...

   Radera
 2. Vi är ju lite patrioter här på Söder så "Södermalms hembrännare" passar ju bra på en macka som vinner SM: Men jag tror inte jag liksom skulle få till den . Och tänk att fixa 20 av dessa mackor på 45 minuter. Nja, tveksamt.Nej, inte ens det. Skulle inte klara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso! Men jag tror jag hoppar över den här trots att den knep guldet i vad man får anta var hård konkurrens.

   Radera
 3. bjuder någon så äter jag gärna!
  När jag var i USA och beställde typ Dagobert-macka så bad jag om bestick. Servitören sa: "Nu är vi i USA och äter med fingrarna!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också gärna smaka. Men göra själv? Nää.

   Radera