torsdag, november 26, 2020

Dagens ord 90

 MENSFATTIGDOM

-När en undersökning visat att en av tio unga flickor i Storbritannien inte har råd att skaffa ordentliga mensskydd och desutom skämts för sina menstruationer väcktes debatten. Nu har den fått resultat. Skottland är först ut. Hädanefter kommer det att finnas gratis mensskydd på alla offentliga toaletter. Toapapper är ju kostnadsfritt, att använda binda eller tampong är förstås lika naturligt! Den så kallade tampongskatten på 5 procent ska också försvinna 2021, ännu en seger för feminsmen. Det är Katrine Marcal som skriver om detta i Dagens Nyheter idag. Och förvisso kan utgiften för mensskydd kännas tung när man inte har särskilt mycket pengar att röra sig med. Minns min egen förundran när mamma berättade hur man i hennes ungdom virkade bindor av ljusvekegarn. Bindan sattes fast i underbyxorna med säkerhetsnål och skulle, självklart, tvättas och återanvändas.

4 kommentarer:

 1. jag hade någon sorts binda som sattes fast med gummiband runt midjan, men det ska väl stackars skottar slippa... Toapapper!!!?? håller typ tio minuter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, där påminde du mig om något! Man hade resårband ... ja visst det hade ju jag också, men inte så många år tror jag?

   Radera
 2. Min räddning var definitivt menskoppen! Efter sonen blödde jag på en dag det som man normalt blödde under en månad. Skitjobbigt. Och herrejisses så mycket pengar jag sparade på det!

  Tänk att något som är så naturligt ska vara så pinsamt. Löjligt när man tänker efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men där har det i alla fall gått framåt, från hemvirkat till menskopp och superabsorberande material i bindor och tamponger!

   Radera