fredag, november 13, 2020

Hjälp!

Det där med att ensam är stark, det stämmer verkligen inte alltid. Ingen kan väl allting själv, inte ens de som verkligen försöker ge sken av att hantera varje sak på egen hand  och (nästan) lyckas med det. I dag tar Elisa Matilda de fem fredagsfrågorna till att inventera vårt behov av hjälp, och också vår hjälpsamhet.

 1. När behövde du senast hjälp med något? Nu när jag fått ny mobil. Får naturligtvis inte igång allt.
 2. Inom vilket område är du den som hjälper andra? Med språk och texter ofta.
 3. Vad skulle gå bättre om du inte gjorde det själv? Här blev jag tvungen att konsultera Maken, men ingen av oss kommer på ett bra svar ... :-D Fast det är klart, matlagning och bak finns det de som är otroligt mycket bättre på. Städning också. Sedan är it-nischen rätt lik ett svart hål i mitt liv, men då försöker jag knappast ens. Och ja visst ja: såga! Jag är urusel på att hantera en såg!
 4. Brukar du ta hjälp av dina grannar? Ja då. Vi vattnar varandras blommor när det behövs, exempelvis. Kan låna sådant som plötsligt tagit slut o s v. Byter böcker.
 5. Vad hjälpte du oftast till med hemma som liten? Jobbade alla lov bakom disken i vår lanthandel, vilket jag gillade. Rensa rabatter och klippa gräs förväntades jag också göra. Tyckte jag inte särskilt mycket om. Mitt intresse för trädgård går ut på att se och njuta, vill slippa arbeta med ogräset!
Resultatet av andras trädgårdsarbete uppskattar jag mycket!

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. jobbade också i pappas affär och lagade strykjärn, brödrost, transistorradio...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dålig erfarenhet eller hur?!

   Radera
 2. Här är det jag som måste ta itu med allt. Det brukar gå bra med tekniken.
  Punkt 2, där har jag precis skickat iväg en text till en korrekturläsare, då jag tycker publicering är roligare.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att ha tumme med det tekniska! Jag är nog för otålig, vill att det ska gå blixtsnabbt och funka direkt ... det gör det sällan. Jag fattar dock inte riktigt din distinktion mellan korr och publicering? Det är som med "love and marriage, you cannot have one without the other" ...

   Radera
  2. Jag är tacksam för korrläsarna annars skulle jag inte hinna med hela kedjan från början till slut. Men ett är viktigt, jag skickar inte iväg något osett.

   Radera
  3. OK. Du skriver regelbundet och professionellt, antar jag, det hade jag inte fattat innan! (lyssnade du på Stil?)

   Radera
  4. Inte riktigt så heller. Jag tar in andras texter, testar, prövar och publicerar. Allt professionellt på en stor hemsida.
   Har lyssnat lite på Stil.

   Radera
 3. Kikar in på dina svar. Det är verkligen kul att läsa om vad andra behöver hjälp med eller hjälper till med. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är förvisso alla rätt olika, men det är ju praktiskt för då kan man byta tjänster i bästa fall!

   Radera
 4. Städning är ju sånt som man egentligen borde leja bort. Klart att man KAN göra det, men det finns andra som gör det så mycket bättre ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om fönsterputs ... vi har haft folk som jobbat med fasaden på kåken jättelänge, fönstren är nästan inte genomskinliga ... tror jag måste ta hit ett proffs faktiskt!

   Radera
 5. Mobil och it är min verkligt svaga sidor också. Tur att sonen finns. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja yngre generationen har det i fingrarna! Turligt nog!

   Radera
 6. Ditt svar till sista frågan är så gott som identiskt med mitt - bortsett från lanthandeln då. Å precis som du har jag dragit lärdomar och blivit en asfaltbonde:-)
  Svaren på tvåan och trean är också lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balkongbonde är väl ändå vår titel? Sen är det förvisso så att andra kan saker man själv verkligen inte har en susning om, även om jag nu försökte raljera lite ...

   Radera
 7. Visst är det bra att både ge hjälp och ta emot hjälp- Gör tillvaron så mycket enklare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det där med de viktiga sociala kontakterna! Ibland tar de sig kul uttryck - som när en granne vi skjutsat hem med kassar från ica-butiken efteråt kom och tackade för skjutsen genom att spela munspel för oss!

   Radera
 8. eftersom jag är äldst av fem syskon blev det en hel del hjälpa till hemma. jag passade små bröder och bakade kakor; fernissade golv och klippte mattrasor. vi har ett bra samarbete med våra närmaste grannar. jag kan också bli ombedd att kolla texter; form, språk, innehåll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst ja - mattrasor klippte man, jag blir påmind om sysslor när jag läser era andras svar på de här frågorna! Det var dammigt och tråkigt, minns jag. Men mattorna blev fina! Att ha bra relation till grannarna är guld värt.

   Radera
 9. Vilken dröm att få jobba i en lanthandel! Men du fortsatte inte på den banan...
  Jag håller med dig om att trädgård vill jag bara se o njuta av

  SvaraRadera