lördag, november 28, 2020

Veckans mening – om pengar och puts

På lördagar är det dags att utse Veckans mening, på initiativ av Skriv-Robert. Det ska vara en mening som är värd att stanna till inför, något som får en att skratta kanske, eller förfäras, eller bara känna hur en talgdank går upp. Oftast hämtas den där meningen ur den bok man just läser, men i dag hamnar jag i en intervju med Leif GW Persson, publicerad i Expressen för flera dagar sedan, fast jag upptäckte den nyss. Egentligen är det nog ett gammalt ordspråk han tar till när han kommenterar att han numera tämligen frikostigt skänker pengar till välgörande ändamål, men jag tycker det är fyra tänkvärda ord:

Svepningen har inga fickor.

Sedan bar det sig inte bättre än att jag ramlade över en mening till, en med hög igenkänningsfaktor. Den dök upp i ett kåseri i Dagens Nyheter av Lotta Olsson, som novembervädret till trots gett sig på att putsa fönster, vilket jag också funderar på att göra i dag:

Varje gång tror jag att resultatet ska bli perfekt, och sen blir jag bitter och förgrämd dagen efter när jag ser alla fläckar.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Den första meningen är tänkvärd. Den andra visar hur livet är ;)

  SvaraRadera
 2. inte mycket man får med sig härifrån...
  Mansjobb, gift med min fösterputsare ❤️

  SvaraRadera
 3. Första meningen förstår jag inte riktigt. Den andra kan jag helt hålla med om. Det är just därför våra fönster putsas så sällan. Det räcker med en regnskur och blåst, då ser man inte skillnad längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du kan ingenting ta med dig dit du går" ... (Cornelis V, bl a)
   Nu har vi jaft fasadreparationer, så det var värre än vanligt. Blev stor skillnad! Men snart regnar det igen ...

   Radera
 4. Det första är gammalt uttryck. Läste någonstans om någon som ökat på det till: Svepningen har inga fickor men en och annan reva finns.
  Det andra har jag gett upp. Jag anlitar experter och betalar för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade tänkt leja fönsterputs men det blev bara inte av. Har dock bara putsat några, mycket återstår!

   Radera
 5. Det första har jag hört och tror det hängt med ett tag. Men det är ju alltid aktuellt. Nej, man kan inget ta med sig när "man går".
  I uttryck nr 2. Kan jag se två bottnar. Dels en praktisk variant och en mer filosofisk.
  Båda är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser: jag kunde inte välja, körde båda!

   Radera
 6. Tänkte också på Cornelis när jag läste första meningen :)
  SÅ mycket fläckar tycker jag inte att det blir när jag putsar fönster, och de som är där brukar jag kunna strunta i, bara för att jag blir så lycklig över hur starka färgerna plötsligt blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, man får faktiskt strunta i eventuella ränder och fläckar, de suddas ju snart ut igen ... Kul att du hängt på Veckans mening!

   Radera
 7. Ha ha, också nåt att bli bitter och förgrämd över! Ja ja... alla har sina bekymmer. :D

  SvaraRadera
 8. Båda var nog väldigt tänkvärda på sitt vis, nr 1 hade jag hört förut och nr 2 är ju lite mera bred och har större djup. Tycker nog att det oftast är lätt att vara för snabb att bedöma egna prestationer, felen ser man ju oftast inte förrän efteråt

  SvaraRadera