onsdag, november 25, 2020

Böcker som får pris (och inte bara prislapp)

Veckans kulturfråga från den enligt egen uppgift bokberoende bloggaren Enligt O fokuserar på böcker som får pris inte bara på en prislapp i handeln utan i offentligheten, som en kvalitetsgaranti och ett försäljningsargument: Brukar du följa utdelningen av litterära priser? Vilket pris fokuserar du i så fall mest på?

Visst är det väl av intresse vad andra tycker om böcker. Utgivningen är enorm, man kan faktiskt behöva lite vägledning för att välja vad man ska läsa, och då är utdelade priser en möjlighet. Fast själva utdelningen känns inte så viktig, även om det varje gång det är den speciella torsdagen i oktober ter sig naturligt att följa direktsändningen klockan 13 när Nobelpriset förkunnas.

För mig är det ändå inte alls självklart att jag ska läsa Nobelpristagarens verk. I år blir det nog inte mer poesi av Louise Glück än den jag redan smakat på, i tidningar och radio. Men ser jag att en roman belönats med Booker- eller Pulitzerpriset blir jag ofelbart intresserad. August? Jo för all del, ibland i alla fall. Nordiska rådet? Blir nog mera sällan, faktiskt.

Svenska Årets bok ställer jag mig betydligt mera skeptisk till, eftersom jag då ofta hunnit mig skaffa en egen uppfattning om åtminstone några av kandidaterna. Fast i år blev det "Där kräftorna sjunger" (Where the Crawdads Sing) av Delia Owens, och den tänker jag snart ta tag i. Ser fram emot det/den!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. egen uppfattning har man väl alltid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det får man ha, tack och lov!

   Radera
 2. Visst är det bra med en egen uppfattning men innan man läst en bok är det ju klart knepigare. Jag blev väldigt förtjust i "Där kräftorna sjunger". En bok som både språk och innehållsmässigt fångade mig.
  Vad gäller nobelpristagare finns det under årens lopp fler jag inte läst, några jag börjat läsa men gett upp och andra jag tyckt mycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min uppfattning om Nobel-gänget! Har just börjat med Owens. Verkar riktigt lovande.

   Radera
 3. Pulitzerpriset glömde jag i hastigheten. men det brukar jag ha lite koll på. du kommer säkert att gilla Där kräftorna sjunger. jag blev väldigt förtjust i den

  SvaraRadera